Суд у Гаазі відхилив претензії КНР на спірні острови

Суд у Гаазі відхилив претензії КНР на спірні острови

Укрінформ
Постійна палата Третейського суду в Гаазі постановила, що у КНР немає права на спірні острови в Південно-Китайському морі.

Про це пише ВВС.

«Китай не має юридичних підстав на те, щоб заявляти свої історичні права на територіальні води, природні ресурси спірних островів», - говориться в рішенні суду.

Влада КНР назвали рішення Гаазького арбітражу «необґрунтованим», додавши, що виконувати його не має наміру.

Рішення постійної палати Третейського суду є юридично обов'язковими, проте ніякого механізму покарання за їхнє невиконання не передбачено.

Нагадаємо, КНР заявила права на кілька островів у Південно-Китайському морі, включаючи архіпелаг Спратлі. На ці ж острови і прилеглий до них водне простір претендують ще п'ять держав —Тайвань, В'єтнам, Малайзія, Філіппіни та Бруней.

Філіппіни в 2013 році подали позов до Гаазького арбітражу, попросивши суд роз'яснити, чи має Китай право претендувати на ці острови.

Архіпелаг Спратлі має важливе стратегічне значення, крім того, за попередніми прогнозами, там знаходяться родовища нафти і газу. КНР з допомогою будівництва штучних островів намагається закріпити свої претензії на архіпелаг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-