Ягланд закликав боротися з націоналізмом у Європі

Ягланд закликав боротися з націоналізмом у Європі

Укрінформ
Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд вважає, що націоналізм, який піднімає голову, а також недостатність принципу верховенства закону у багатьох країнах Європи несуть загрозу європейським інституціям і в цілому стабільності на континенті.

Про це він заявив, виступаючи у вівторок у Німецькому товаристві зовнішньої політики в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

"По континенту поширюється новий націоналізм, який являє собою, якщо продовжуватиметься, нову загрозу європейським інституціям, створеним після війни", - сказав Ягланд.

Brexit теж має потенціал не лише порушити систему в самій Великобританії, а й несе загрозу європейським інституціям, особливо Європейському Союзу. "Ми повинні боротися з цим націоналізмом", - переконаний Генсек РЄ.

Він назвав "законодавчим націоналізмом", наприклад, те, що уряд за урядом приймають закони для закриття кордонів, законів, які не відповідають Європейській конвенції. Свого роду "новим націоналізмом" генсек РЄ вважає і "новий популізм". Він закликав основні партії в Європі "припинити імітувати крайнощі в політиці".

Ягланд також зупинився на ролі законів і верховенства прав для безпеки в Європі. На даний час ми бачимо багато прикладів того, як це важливо для безпеки, зазначив він. Сьогоднішня міграційна криза, вважає Ягланд, почалася з подій у Тунісі (Жасминова революція 2010-2011 рр.), де не діяв принцип верховенства прав і не забезпечувалися права людини. Те саме стосується і причин революції в Україні, коли людей на Майдан вивело їх небажання довше терпіти корупцію, недовіру владі, сказав Ягланд.

"Настала революція, яка призвела до нестабільності і навіть до війни, що перетворилася на європейську проблему безпеки", - підкреслив він, попередивши, що є потенціал для подібного розвитку подій і в інших країнах.

Він навів дані про те, що половина країн-членів РЄ не мають 100-процентної безпеки для журналістів та їх діяльності, третина не має незалежної, не корумпованої судової системи. "Це загроза стабільності", - підкреслив Ягланд. "Мир в Європі повинен будуватися на верховенстві прав і правах людини", - резюмував глава Ради Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-