Розвідка Швеції попереджає: Розкол ЄС вигідний Росії

Розвідка Швеції попереджає: Розкол ЄС вигідний Росії

Укрінформ
Глава військової розвідки і служби безпеки Швеції (MUST) Гуннар Карлсон вважає, що розбіжності всередині Євросоюзу можуть сприяти інтересам Росії.

Про це повідомляє The Local.

"Ми знаємо, що Росія отримає вигоду з розколу в ЄС, а також в НАТО та хотіла б це побачити. Таким чином Росії буде легше впливати на їх політику", - наголосив Карлсон.

Як зазначається, військова розвідка, разом із іншими шведськими службами безпеки, Збройними силами та урядом країни в останні роки повідомляли про все більш агресивну російську військову присутність у Балтійському морі.

У Швеції вважають, що загальний політичний ландшафт в Європі тепер може сприяти інтересам Москви. Поряд з ймовірністю виходу Британії зі складу ЄС після голосування за Brexit, ЄС також має розділені відносини з Росією. Так, декілька країн в Європі мають більш дружні відносини з Москвою, ніж того хоче Брюссель.

Таким чином, Карлсон бачить безліч переваг для Росії у разі розділення ЄС та НАТО. Одна з них полягає у тому, що Росія зможе мати справу з країнами ЄС із позиції сили.

"Росія прагне укладати угоди з однією країною, а не з єдиним гравцем, таким як ЄС або НАТО, що набагато складніше", - сказав він.

"У них (в Росії - ред.) є можливість використовувати свій вплив в різних сферах і в різних країнах, якщо отримають можливість говорити з однією країною", - додав Карлсон.

У свою чергу міністр оборони Швеції Петер Хульквіст погоджується, що Росія хоче бачити ЄС, розділений у військовому і політичному плані, зазначивши, що Москва використовує "різні методи, щоб спробувати послабити Європу".

Він також підкреслив важливість для Швеції розширеної військової та безпекової співпраці з Фінляндією, Данією, Польщею, країнами Балтії, Великою Британією та США у відповідь на дії Росії.

Як раніше повідомляв Укрінформ, Швеція визначає Російську Федерацію головною військовою загрозою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-