ЄС готовий розпочати переговори з Лондоном якнайскоріше

ЄС готовий розпочати переговори з Лондоном якнайскоріше

Заява
Укрінформ
Лідери Євросоюзу розчаровані виходом Великої Британії, але поважають результати референдуму.

Про це йдеться у спільній заяві президентів Європейської ради Дональда Туска, Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, Європарламенту Мартіна Шульца і головуючого в ЄС прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте у зв’язку з рішенням Великої Британії вийти із ЄС, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«У рамках вільного і демократичного процесу британці висловили своє бажання залишити Європейський Союз. Ми розчаровані цим рішенням, але поважаємо його», - заявили лідери ЄС.

Вони наголосили, що Євросоюз у складі 27 членів продовжить своє існування.

«Нині ми очікуємо на якнайскорішу реалізацію цього рішення британців з боку уряду Об’єднаного Королівства. Водночас, це буде болючий процес. Будь-які затримки продовжать непотрібний період невизначеності», - зазначено у заяві.

Лідери нагадали, що процедура виходу країни прописана у ст. 50 Угоди про ЄС, і керівні інституції готові розпочати переговори з Лондоном про це якнайскоріше.

«Доки переговорний процес не завершиться, Об’єднане Королівство залишатиметься членом Євросоюзу із усіма правами і зобов’язаннями, які з цього витікають», - наголошується у спільній заяві.

Лідери також констатували, що угода про особливий статус Великої Британії в ЄС (у випадку її залишення після референдуму), яка була досягнута на саміті у лютому, нині вже не існує і не може бути переглянутою.

«Відносно Великої Британії, ми сподіваємося мати її за тісного партнера Євросоюзу у майбутньому. Ми очікуємо, що Велика Британія сформує свої пропозиції з цього питання. Будь-яка угода, яка укладатиметься з третьою країною, повинна враховувати інтереси обох сторін, бути збалансованою у частині прав і обов’язків», - наголошується у заяві.

За результатами референдуму 23 червня у Великій Британії про те, чи залишатися країні у складі Європейського Союзу, прихильники Brexit – виходу Британії з ЄС – набрали 51,9% голосів; 48,1% громадян  виступили за залишення у складі ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-