Британія обрала інший шлях, і потребує іншого керівництва - промова Кемерона після Brexit

Британія обрала інший шлях, і потребує іншого керівництва - промова Кемерона після Brexit

Укрінформ
Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон оголосив про свою відставку. Під час кампанії, що передувала референдуму про вихід країни з Євросоюзу, Кемерон агітував за збереження членства в ЄС.

Промову британського прем'єра без скорочень публікує «Медуза».

Доброго ранку. Щойно країна стала учасницею величезної демократичної події. Можливо, найбільшої в нашій історії.

Більше 33 мільйонів людей з Англії, Шотландії, Уельсу, Північної Ірландії та Гібралтару висловили свою думку.

Нам слід пишатися тим, що на цих островах ми довіряємо людям серйозні рішення.

У нас не тільки парламентська демократія. Бувають часи, коли потрібно запитати у самих людей щодо тих угод, яких дотримується уряд. І ми зробили саме це.

Британські піддані проголосували за вихід з Європейського союзу, і їхню волю треба поважати.

Я хочу подякувати всім, хто брав участь у кампанії на моїй стороні, включаючи тих, хто відкинув партійні розбіжності заради підтримки того, що, на їх думку, становить державний інтерес. І дозвольте мені привітати всіх, хто брав участь у кампанії за вихід із ЄС — і привітати вашу мужню та пристрасну боротьбу.

Бажання британських підданих — план, якого ми повинні дотримуватися.

Це рішення далося нелегко, тому що було сказано стільки слів стількома різними організаціями про те, наскільки важливо це рішення.

Тому не може бути жодних сумнівів в результаті [референдуму].

Люди у всьому світі стежили за вибором, який зробить Британія.

Я хочу запевнити участнков ринків і інвесторів, що економіка Британії сильна. І я хочу запевнити британців, які живуть в Європейському союзі, а також європейців, що живуть тут, що неочікуваних змін у вашому житті не відбудеться. На початковому етапі не буде змін у тому, як люди подорожують, перевозять вантажі, які продають послуги.

Тепер нам треба приготуватися до процесу переговорів з Європейським союзом. Це вимагає повної самовіддачі від урядів Шотландії, Уельсу і Північної Ірландії, щоб інтереси всіх частин нашого Сполученого Королівства були захищені.

Але, перш за все, це потребує сильного, впевненого і відданого керівництва.

Я дуже пишаюся тим, що я був прем'єр-міністром цієї країни шість років, для мене це велика честь.

Я впевнений, що ми багато чого досягли: у нас рекордно низьке безробіття, проведені реформи в галузі соціального захисту та освіти, у людей більше можливостей, ми будуємо сильне і зростаюче суспільство, ми дотримали наші обіцянки перед бідними людьми в усьому світі і надали право тим, хто любить один одного, вступати в шлюби незалежно від сексуальної орієнтації. Але, в першу чергу, ми відновлювали економічну міць Великобританії. Я вдячний всім, хто допоміг це здійснити.

Я завжди вірив, що ми повинні відкрито обговорювати великі рішення, а не ховатися від них.

Тому ми створили перший коаліційний уряд за 70 років — щоб врятувати нашу країну від падіння в прірву.

Тому ми провели чесний, законний і переконливий референдум в Шотландії (референдум про незалежність Шотландії від Великобританії пройшов 17 вересня 2014 року; 55,3% проголосували за те, щоб залишитися в Сполученому Королівстві — прим. «Медузи»).

Тому я пообіцяв винести на обговорення питання про Великобританію в Європейському союзі, провести референдум про наше членство в ЄС. І зробив це.

Я боровся за свої переконання єдиним відомим мені способом — говорив прямо і пристрасно про те, що я думаю і відчуваю, про те, що у мене в голові, серці і в душі.

Я нічого не приховував, я був абсолютно чесний у своїх переконаннях — що Великобританія буде сильніше, безпечніше і краще в Євросоюзі. Я ясно дав зрозуміти, що референдум стосується тільки цього, а не майбутнього будь-якого політика, у тому числі і мене.

Але народ Великобританії прийняв цілком ясне рішення і обрав інший шлях. Тому я думаю, що Великобританії потрібно нове керівництво, щоб вести її на цьому шляху.

Я зроблю все, що можливо, як прем'єр-міністр — щоб утримати судно на хвилях в наступні тижні і місяці. Але я не думаю, що я повинен бути тим капітаном, який веде нашу країну до нової мети.

Це рішення далося мені нелегко. Але я впевнений, що, виходячи з національних інтересів, нам потрібен період стабільності. А потім нам потрібні нові лідери.

Зараз немає потреби говорити про точні терміни, але, на мою думку, ми повинні постаратися вибрати нового прем'єр-міністра до початку з'їзду Консервативної партії в жовтні [2016 року].

Забезпечення стабільності буде важливим завданням, яким я займуся разом з кабінетом міністрів в найближчі три місяці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-