Берлінський «Київський діалог» заявив про підтримку України

Берлінський «Київський діалог» заявив про підтримку України

Укрінформ
Кредит довіри з боку Європи в Україні ще не вичерпано, але Києву потрібно докласти більше зусиль для того, щоб він зберігся.

Про це говорили учасники 12-го за рахунком «Київського діалогу», що триває 20-21 червня в Берліні у Фонді ім.Генріха Бьолля, передає кореспондент Укрінформу в ФРН.

"Україні потрібна наша солідарність", - констатував президент Фонду Ральф Фюкс.

Він визнав, що Захід турбує те, що відбувається в Україні, оскільки "анексія і гібридна війна стосується не тільки її, мова йде і про всіх нас, про європу, про систему безпеки, яка порушена".

За словами Фукса, якщо у Європи виникне бажання повернутися до нормальних відносин з Москвою, це не повинно відбуватися за рахунок України.

"ЄС сьогодні зайнятий собою, але це не повинно бути виправданням залишити Україну одну між Європою і Росією", - сказав він.

Директор Європейського обміну Стефані Шиффер у свою чергу підкреслила, що допомога буде надаватися тільки якщо буде існувати жорсткий контроль за проведеними реформами.

Такі реформи йдуть, хоча часом і носять косметичний характер, і допомога їм буде, запевнив керівник групи підтримки України Екропейском комісії Пітер Вагнер. Він визнав, що в українському суспільстві наступило протверезіння після ейфорії і наївності послемайдановского періоду, народ зрозумів, що швидко нічого не вийде. Запорукою успіху він назвав присутність в керівних органах держави представників громадянського суспільства.

"Є декілька сфер, де ми з оптимізмом дивимося на перспективу, і оптимізм цей небезпричинний", - запевнив Вагнер.

Історик і журналіст Карл Шлегель піддав нищівній критиці висловлювання колишнього канцлера Герхарда Шредера і нинішнього глави МЗС Франка-Вальтера Штайнмайера, які наполегливо закликають до ослаблення тиску на Росію. Він впевнений, що "гра по нотах Путіна" лише несе розкол в ЄС.

З ним погоджується і голова франкції "Зелених" в Європарламенті Ребекка Хармс. Вона обурена висловлюваннями Штайнмайера, вважаючи "божевільно небезпечним для ЄС постійні спроби постановки під питання концепції зняття санкицй". Вона також стурбована "крайньою поляризацією" німецького товариства в дискусіях щодо України. Багато людей в ФРН сприймають Україну як "об'єкт" великих неополитических ігор і не виявляють інтересу до неї як "суб'єкту власної історії".

Координатор міжнародного співробітництва з Росією, Центральною Азією і країнами Східного патнерства Гернот Ерлер, навпаки, взяв главу МЗС ФРН під захист, нагадавши, що "німецький уряд адекватно відреагував на кризу і повев за собою Європу", зокрема, наполягаючи на тому, що не може бути військового вирішення конфлікту. Ерлер підкреслив, що на Німеччині і сьогодні лежить подвійна відповідальність, в тому числі і як голові в ОБСЄ, в тому, щоб "намагатися знайти це політичне рішення".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-