Росія змусила східних сусідів відчувати небезпеку - Штайнмайєр

Росія змусила східних сусідів відчувати небезпеку - Штайнмайєр

Укрінформ
Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр вважає правильною єдину лінію поведінки НАТО щодо Росії у зв'язку зі зростанням загрози східним партнерам, але закликає до більшого діалогу з Москвою.

Про це глава МЗС заявив у коментарі тижневику Bild am Sonntag, повідомляє кореспондент Укрінформу у Німеччині.

"Було правильним знайти загальну реакцію НАТО; ми зробили це за допомогою заходів перестрахування після саміту НАТО в Уельсі. Ми не ухиляємося від нашої відповідальності", - сказав Штайнмайєр.

Він підкреслив, що з анексією Криму та військовою активністю на сході України Росія посіяла у східних сусідах почуття небезпеки, що Німеччина та інші члени альянсу мають приймати з усією серйозністю. За словами дипломата ніхто не може розцінювати як загрозу Росії, передбачений масштаб заходів НАТО, при виробленні яких "чіткою червоною рисою" служило дотримання положень засадничого Акту НАТО-Росія.

Повідомляється, що одночасно німецький міністр піддав критиці проведені днями навчання НАТО у Східній Європі, не назвавши їх. На його думку, помиляється той, хто намагається "за допомогою символічного параду танків на східних кордонах НАТО забезпечити більше безпеки альянсу".  "Чого ми зараз не повинні робити, так це продовжувати підігрівати ситуацію брязканням зброї та бойовими закликами", - заявив Штайнмайєр. Він назвав "роковою помилкою" наміри зосередити всю увагу на військових аспектах і шукати порятунок у політиці залякування.

Історія вчить нас, підкреслив глава німецького МЗС, що разом з бойовою готовністю завжди має бути готовність до діалогу та пропозиції про співпрацю. Тому, за його словами, Захід має говорити з партнерами, зокрема з Росією, про корисність роззброєння й контролю над озброєннями для безпеки в Європі.

Більше 70 років без великої війни на Європейському континенті дорогого варті, підкреслив Штайнмайєр і пообіцяв "боротися" за те, щоб така на сталася.

"Стільки безпеки, скільки необхідно - стільки діалогу й співпраці, скільки можливо", - девіз керівника німецького зовнішньополітичного відомства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-