Канада відновлює дипломатичні відносини з Іраном

Канада відновлює дипломатичні відносини з Іраном

Укрінформ
Канада розпочала офіційні перемовини із Іраном щодо відновлення дипломатичних відносин між країнами, розірваних у 2012 році.

Про це повідомив міністр закордонних справ Канади Стефан Діон, передає CBC News.

«Так, на офіційному рівні розпочалися перемовини», - сказав Діон.

Хоча ходили чутки, що перемовини велися у Нью-Йорку, де обидві країни мають своїх дипломатів, Діон прямо не підтвердив цю інформацію. «Зазвичай, країни, які хочуть відновити дипломатичні стосунки, роблять це поступово, домовляючись на нейтральній території», - наголосив міністр.

Однак він підкреслив, що Канада не має наміру виключати Іран зі списку країн-спонсорів тероризму, куди Іран був занесений попереднім канадським урядом. «Ми не маємо наміру змінювати цього, поки Іран не перетвориться у поважну демократію», - зазначив головний канадський дипломат.

Діон окремо згадав про дотримання Іраном прав людини, підтримку президента Сирії Башара аль-Асада та Хезболи, а також погрози на адресу Ізраїлю, як сфери, де Канада досі має «величезні проблеми» із Іраном.

Втім, за його словами, поки що про відкриття канадського посольства у Тегерані не йдеться. «Все відбуватиметься поступово і відкриття посольства не може стати першим кроком», - підсумував Діон.

Нагадаємо, що у лютому Канада оголосила про зняття частини санкцій з Ірану, втім залишила в дії інші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-