На Росію подали до Євросуду через закон про мітинги

На Росію подали до Євросуду через закон про мітинги

Укрінформ
Російський активіст Володимир Іонів, який втік до України, подав до ЄСПЛ скаргу на кримінальну справу за порушення закону "Про мітинги".

Про це повідомляє "Коммерсант".

Як стало відомо виданню, в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) подана перша скарга на кримінальне переслідування за ст. 212.1 КК РФ (неодноразове порушення правил проведення мітингів).

Заявник Володимир Іонів залишив Росію за день до вироку у своїй справі, коли дізнався, що активіст Ільдар Дадін став першим, кого за цією ж статтею засуджено до трьох років позбавлення волі.

Як зазначає адвокат Іонова Ірина Хрунова, з одного боку, Іонов формально не вичерпав засобів захисту в Росії, оскільки в його відношенні не був винесений вирок, він лише оголошений у розшук. "Але заявник упевнений, що стосовно нього був би однозначно тільки обвинувальний вирок і покарання у вигляді ув'язнення. Саме тому заявник утік від суду. У своїй позиції він орієнтується на долю Дадіна",- йдеться у скарзі.

Повідомляється, що факт свого кримінального переслідування Іонов також вважає порушенням права на свободу вираження думки, оскільки його протест носив мирний характер. Крім того, зазначається у скарзі, сама ст. 212.1 КК РФ суперечить Європейській конвенції про захист прав людини та основних свобод, оскільки карає громадянина двічі за одне і те ж діяння: спочатку він кілька разів отримує адміністративне стягнення, а потім фактично за ті ж порушення стає фігурантом кримінальної справи.

Як повідомлялося, у грудні 2016 року до двох з половиною років колонії за статтею про "неодноразовому порушенні правил проведення публічного заходу" в РФ був засуджений активіст Ільдар Дадін. Активісти Ірина Калмикова та Володимир Іонов, обвинувачені за цією ж статтею, до взяття під варту виїхали в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-