Канада підтримує призупинення права вето, коли необхідно припинення масові злочини

Канада підтримує призупинення права вето, коли необхідно припинення масові злочини

Укрінформ
Канада вважає за доцільне запровадження заборони на використання права вето у разі необхідності припинення масових злочинів.

Про це під час виступу на Раді Безпеки ООН заявив міністр закордонних справ Канади Стефан Діон, передає кореспондент Укрінформу.

«Канада приєднується до політичної заяви, внесеної Францією та Мексикою, щодо призупинення права вето у випадку вчинення масових злочинів», - сказав Діон.

Нагадаємо, з пропозицією добровільно обмежити застосування права вето виступив в 2013 році президент Франції Франсуа Олланд. Зокрема, пропонується передбачити спеціальну процедуру: за запитом щонайменше 50 країн Генеральному секретарю належить провести оцінку ситуації, що виноситься на розгляд Радбезу. У разі, якщо вчинені діяння будуть кваліфіковані як серйозні правопорушення повсюдного характеру, наприклад геноцид або військові злочини, буде задіяно «джентльменську угоду», яка передбачає добровільну відмову від застосування права вето. Водночас цей механізм не функціонуватиме у випадках, коли зачіпаються національні інтереси хоча б одного з постійних членів РБ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-