Мінські угоди не стосуються проблеми Криму - німецький політик

Мінські угоди не стосуються проблеми Криму - німецький політик

Укрінформ
Виконання Мінських угод, навіть тоді, коли стане реальністю, не вирішить усіх проблем у відносинах між Україною та Росією.

Про це заявив спеціальний уповноважений Федерального уряду з питань головування в ОБСЄ і координатор міжгромадської співпраці з Росією, Центральною Азією і країнами Східного партнерства Гернот Ерлер, виступаючи у середу на організованій фракцією Лівих у бундестазі дискусії на тему виконання Мінська-2, повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

“Наразі є дорожня карта, Мінські угоди. Але важливо розуміти, що Мінські угоди не зачіпають проблему Криму і не дають відповіді на майбутнє взаємовідносин між Росією та Україною. Важливо знати, що ми зараз знаходимося у фазі номер 1 політичного етапу, за яким повинні послідувати інші етапи", - сказав Ерлер.

Політик констатував, що жоден із 13 пунктів Мінських угод досі не реалізований на 100%, хоча всі вони мали бути виконані до кінця минулого року.

"Ми виходимо з того, що всі 13 пунктів Мінська-2 мають бути реалізовані обома сторонами. Ми говоримо, щоб Росія впливала на сторони конфлікту. Тут є певний прогрес", - відзначив представник німецького політикуму.

Важливим для безпеки є примирення, але на лінії зіткнення відбуваються постійні сутички і щодня надходять дані про порушення. Так, навів Ерлер дані на середу, 8 червня, 9 чоловік поранено і одного українського солдата вбито.

Говорячи про відведення військ, уповноважений Меркель відзначив, що воно розпочате, але не закінчене, причому звернув увагу на те, що "основні проблеми на стороні сепаратистів: 80% встановленої зброї знаходиться на території регіонів Донецька і Луганська".

Є певний прогрес у законі про вибори, але прориву справжнього поки немає, сказав політик.

"Ми чекаємо, коли законодавчі зміни будуть прийняті Верховною Радою, але ситуація у парламенті зараз несприятлива", - відзначив він, додавши, що закон про вибори на Донбасі "не знайшов поки правильного рішення".

Уповноважений Федерального уряду з питань головування в ОБСЄ визнав, що наразі ведеться дискусія про озброєну або неозброєну поліцейську місію, яка разом з місцевою поліцією забезпечуватиме безпеку виборців і спостерігачів на цих виборах. 

Загалом говорячи про роль ОБСЄ, він підкреслив, що 800 спостерігачів СММ, які знаходяться зараз в Україні, є "єдиним незалежним джерелом інформації про те, що дійсно відбувається на сході України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-