Тисячі поляків вийшли на антиурядові демонстрації

Тисячі поляків вийшли на антиурядові демонстрації

Укрінформ
У багатьох містах Польщі опозиція провела демонстрації з нагоди 27-ї річниці частково вільних виборів 1989 року.

У Варшаві в демонстрації “Усі для свободи”, яку організував Комітет захисту демократії (KOD), за різними підрахунками взяли участь від 10 до 50 тисяч людей, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“Вибори 4 червня 1989 року були лише на 35% вільними, але на 100% перемогла вільна Польща. Для тих, хто виріс пізніше, свобода є як повітря, ми звикли до неї, але ніхто про не ї не згадує, поки ніщо не загрожує… Сьогодні ми прийшли показати, наскільки важливою для нас є свобода”, - заявив лідер KOD Матеуш Кійовський.

Участь у демонстрації взяли лідери опозиційних партій, а також екс-президенти Александер Кваснєвський і Броніслав Коморовський.

Демонстрації у чергову річницю чергових виборів відбулися і в багатьох інших великих містах РП.

Представники чинної польської влади цього року не брали участі у заходах з відзначення перших частково вільних виборів 1989 року. За твердженням політиків правлячої партії “Право і Справедливість”, ті вибори не були повністю демократичними, а тому немає сенсу їх відзначати.

Нагадаємо, у перших частково вільних виборах 1989 року із 460 мандатів до Сейму тодішня опозиція, пов’язана з профспілковим об’єднання “Солідарність”, отримала 161. Натомість у новоствореному Сенаті Польщі демократична опозиція здобула 99 із 100 мандатів.

Фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-