Ващиковський: Єврокомісія не може диктувати Польщі свої умови

Ващиковський: Єврокомісія не може диктувати Польщі свої умови

Укрінформ
Єврокомісія може радити Польщі, однак не може диктувати суверенній країні свої умови.

Про це в ефірі польського радіо Jedynka, коментуючи учорашню оцінку Єврокомісією стану верховенства права в Польщі, заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський.

"Єврокомісія має право радити, але не може осуджувати наші дії. Яке право Єврокомісія має щось осуджувати? Чиновники, обрані в результаті політичних домовленостей, не мають права вирішувати ситуацію у країні, яка є членом ЄС. Країни-члени, а не брюссельські чиновники, є суверенами і власниками ЄС", - наголосив Ващиковський.

Він зазначив, що отримав напередодні оцінку Єврокомісії щодо стану верховенства права в Польщі, однак ще не знайомився з нею. 

Ващиковський підкреслив, що депутати польського Сейму, які намагаються знайти вирішення проблеми навколо Конституційного суду, можуть взяти до уваги оцінку Єврокомісії, але не змушені це робити. 

Напередодні Єврокомісія вислала на адресу польської влади свою оцінку щодо стану верховенства права в Польщі у зв’язку з конфліктом навколо Конституційного суду Польщі. Віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс учора підкреслив, що Єврокомісія не хоче втручатися у внутрішню дискусію в Польщі щодо вирішення конфлікту навколо КС. Водночас він застеріг, що Єврокомісія має право у випадку потреби реагувати, якщо у якійсь з країн-членів ЄС є загроза для верховенства права.

У відповідь міністр юстиції Польщі Збігнєв Зьобро висловив розчарування цим рішенням Єврокомісії, назвавши його "однобічним" і таким, що підтримує польську опозицію у конфлікті з владою.

Конституційна криза триває в Польщі з листопада минулого року. Влада й опозиція звинувачують одна одну в порушенні закону під час призначення суддів КС, що призвело до поглиблення кризи й ускладнення роботи цього органу. У січні у суперечку втрутилася Єврокомісія, розпочавши процес попередньої оцінки стану верховенства права у Польщі. Це відбувається на підставі процедури рамкових засад із забезпечення верховенства права, ухвалених Єврокомісією у березні 2014 року. За порушення європейських цінностей зазначена стаття передбачає навіть позбавлення права голосу країни-члена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-