Великий Бар’єрний риф втратив третину коралів

Великий Бар’єрний риф втратив третину коралів

Відео
Укрінформ
Щонайменше 35% коралів у північній і центральній частинах Великого Бар'єрного рифа біля узбережжя Австралії знищені в результаті так званого "знебарвлення".

До таких висновків дійшли експерти університету Джеймса Кука, які кілька місяців досліджували корали з повітря і під водою, передає ВВС.

"Ми виявили, що на 84 рифах уздовж північної і центральної частин Великого Бар'єрного рифа в середньому 35% коралів уже мертві або вмирають", - йдеться в заяві керівника дослідження, професора Террі Хьюджеса.

Знебарвлення - це процес, за якого корали через занадто теплу воду слабшають і втрачають кольорові водорості, які покривають їх поверхню, - джерело кисню і поживних речовин. Підвищення температур пов'язують із кліматичними змінами. Вважається, що океани вбирають близько 93% зайвої енергії потепління.

Науковці кажуть, що раніше не стикалися з такою масштабною загибеллю коралів на об'єкті, який входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

"Великий Бар'єрний риф уже втретє за останні 18 років переживає масштабне знебарвлення, пов'язане з глобальним потеплінням, - сказав Хьюджес. - І цього разу масштаби цього явища набагато більше, ніж показували наші колишні виміри".

"Часу на те, щоб знизити виділення парникових газів в атмосферу, у нас залишилося дуже мало", - резюмував професор.

Науковці попереджають, що відновлення шару водоростей, котрий покриває корали, як очікується, займе щонайменше десять років.

Але ще більше часу буде потрібно на те, щоб на Великому бар'єрному рифі виросли нові корали, які замінять вже знищені.

Фото: ВВС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-