Австралія попросила ООН не лякати туристів

Австралія попросила ООН не лякати туристів

Укрінформ
Уряд Австралії звернувся з проханням про вилучення країни з доповіді ООН щодо ризиків зміни клімату стосовно об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, щоб уникнути небажаної реклами, яка могла б зашкодити туризму.

Про це повідомляє видання The Аge.

«Для ліберальної, західної демократії, якою є Австралія, поводити себе таким чином, відверто кажучи, досить огидно», – заявив з цього приводу Віл Стеффен, почесний професор Австралійського національного університету (АНУ).

Як виявилося, Австралія повністю відсутня у доповіді, незважаючи на початковий варіант документа, в якому цілий розділ, під редакцією австралійських вчених Віла Стеффена з АНУ та Уве Хег-Гульдберга з Університету Квінсленда, було присвячено загрозам для Великого Бар’єрного рифа (ВБР).

«Найбільшою довгостроковою загрозою для ВБР, його екосистем, біорізноманіття, цінності спадщини та економіки туризму сьогодні є зміна клімату, включаючи підвищення температури морської води, прискорення темпів підвищення рівня моря, зміна погодних умов та підкислення океану», – зокрема йшлося у початковому варіанті доповіді.

Проте, Міністерство навколишнього середовища через посла Австралії при ЮНЕСКО, звернулося з проханням про вилучення цієї інформації, щоб уникнути небажаної реклами, яка могла б зашкодити туризму на ВБР.

Водночас прес-секретар глави Міністерства навколишнього середовища Грега Ханта, заявив, що міністр, який попередньо часто говорив про успіхи уряду в тому, щоб переконати Комітет всесвітньої спадщини видалити Великий Бар’єрний риф з категорії «у небезпеці», не був залучений у втручання.

За словами професора Стеффена, втручання уряду завдало більше шкоди, ніж користі, оскільки Австралія могла б отримати значні кошти для охорони та збереження пам’ятки, а отримала лише удар по своїй репутації та міжнародному іміджу. Він зауважив, що раніше таке втручання держави мало місце лише одного разу, коли російський уряд прагнув надати сумнівні дані про те, скільки їхніх великих лісів були втрачені внаслідок лісозаготівель або лісових пожеж.

Цього року Великий Бар’єрний Риф зазнав значного знебарвлення коралів, причому близько 93 відсотків пошкоджень, за словами офіційних осіб, відбулося впродовж минулого місяця. Понад половину коралів у відносно незайманій північній частині рифу, можливо, загинули.

Як повідомляв Укрінформ, Канада обіцяє не припиняти зусиль із боротьбі зі змінами клімату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-