Президент Таджикистану зможе переобиратися до скону - референдум

Президент Таджикистану зможе переобиратися до скону - референдум

Укрінформ
Більшість жителів Таджикистану проголосували за доповнення і зміни до Конституції, що передбачають у тому числі право президента Таджикистану Емомалі Рахмона переобиратися до скону.

Як повідомив на прес-конференції голова ЦВК Таджикистану Бахтієр Худоєрзода, за попередніми даними, у голосуванні взяли участь 4 млн 38 тис. 183 громадянина, що становить 92% від включених в електоральні списки.

"За зміни і доповнення до Конституції країни проголосувало 3 млн 814 тис. 447 громадян, або 94,5% від усіх, що взяли участь у голосуванні. Проти проголосував 134 тис. 171 громадянин, або 3,3%. Таким чином, рішення з винесених на референдум питань вважається прийнятим", - цитує главу ЦВК Інтерфакс.

Поправки, підготовлені представниками обох палат парламенту Таджикистану, складаються з 41 пункту. Зокрема, пропонується доповнити статтю 65 частиною п'ятою такого змісту: "Обмеження, передбачені у частині четвертій цієї статті, не поширюються на Засновника миру і національної єдності - Лідера нації. Правовий статус і повноваження Засновника миру і національної єдності - Лідера нації визначають конституційний закон".

Нинішній президент Таджикистану Емомалі Рахмон, який очолює країну з 1992 року, згідно з чинними нормами Конституції республіки не має права висувати свою кандидатуру на виборах до 2020 року, однак якщо запропоновані поправки будуть прийняті, він отримає право висувати свою кандидатуру без  жодних обмежень.

Пропонується також внести поправки до Конституції Таджикистану щодо зменшення вікового цензу кандидатів на пост президента на п'ять років - з 35 до 30 років. Ця поправка дасть право Рустами Емомалі, старшому синові Рахмона, висунути свою кандидатуру на президентських виборах у 2020 році.

За ходом підготовки і проведення референдуму стежили понад 120 міжнародних спостерігачів від Шанхайської організації співпраці, Співдружності Незалежних Держав і Міжпарламентської асамблеї СНД, а також дипломатичного корпусу, акредитованого в Таджикистані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-