Франція: профспілки знову кличуть людей на вулиці 1 і 3 травня

Франція: профспілки знову кличуть людей на вулиці 1 і 3 травня

Укрінформ
Лідери французьких профспілок Unef та CGT кличуть громадян на вулиці 1 та 3 травня, щоб висловити протест проти внесення змін до трудового законодавства.

Про це повідомляє телеканал France-3.

«Лідери профспілок Unef та CGT закликали французів до нових акцій проти змін до трудового законодавства 1 та 3 травня, незважаючи на поступки уряду», - йдеться у повідомленні.

Профспілки рішуче налаштовані на протистояння, попри готовність виконавчої влади виділити на зайнятість молоді півмільярда євро. Акції плануються у Парижі, Греноблі, Марселі та Бордо.

Напередодні тисячі робітників, студентів та учнів середніх шкіл вийшли на акції протесту у Парижі та інших великих містах. За оцінками поліції, у столиці в демонстраціях узяли участь не менше 50 тис. осіб, в Нанті – 8,5 тис., в Гаврі і Ліоні - по 5,5 тис., в Марселі – 4,8 тис., у Ренні і Руані – 4 тис. осіб. Найбільш жорсткими виявилися протести біля столичного залізничного вокзалу Аустерліц, де маніфестація закінчилася сутичками з поліцією. Мітингувальники жбурляли в поліцейських каміння, пляшки, димові шашки і навіть вогнегасники. Правоохоронці у відповідь застосували сльозогінний газ і вночі розігнали учасників акції. У Ренні (Бретань) мітингувальники підпалили сміттєві баки.

По всій країні понад 100 протестувальників були заарештовані, 24 поліцейських зазнали поранень під час сутичок із демонстрантами.

Наступного тижня французький парламент розгляне законопроект, який передбачає спрощення прийняття на роботу та звільнення працівників. На думку законодавців, такий крок допоможе подолати безробіття. Проте організатори протестів переконані, що новий закон дозволить працедавцям нехтувати правами працівника на гідну оплату, понаднормові і відпочинок.

Це вже четверта масова акція протесту проти так званого закону ель-Хомрі, названого іменем міністра праці Франції. Попередні акції відбулися 9 і 31 березня, а також 9 квітня. Протести вилились у створення руху «Ніч на ногах», учасники якого з 31 березня «окупують» столичну площу Республіки. Подібні акції проходять і в інших містах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-