МВС Росії закупить акустичну систему для розгону демонстрантів

МВС Росії закупить акустичну систему для розгону демонстрантів

Укрінформ
Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило конкурс на постачання системи нелетального акустичного впливу, які в основному використовуються для розгону демонстрантів.

Оголошення про конкурс опубліковане на сайті держзакупівель, увагу на нього звернула юрист Фонду боротьби з корупцією Любов Соболь, повідомляє Slon

Йдеться про постачання одного пристрою, початкова ціна контракту - 5,1 млн рублів. У техзавданні, яке опублікувала Соболь, наводиться призначення приладу.

"Система нелетального акустичного впливу на причепі призначена для створення певних поведінкових реакцій у порушників правопорядку шляхом дистанційного формування інфранизькочастотних коливань, що впливають на центральну нервову систему", - йдеться у документі. 

Пристрій на відстані до 60 метрів впливає на органи, "використовуючи їхні нелінійні властивості, шляхом дистанційованого формування інфранизькочастотних коливань, що впливають на нервову систему".

Судячи з опису, йдеться про далекодіючий акустичний пристрій (Long Range Acoustic Device, LRAD). Такі пристрої відкрито застосовуються в США як мінімум з 2009 року, зокрема, їх використовували при розгоні демонстрантів у Фергюсоні. Як писала «Російська планета», пристрої «дають спрямований гучний звук, який майже неможливо терпіти». При цьому підкреслювалося, що такі пристрої застосовують і в мирних цілях, приміром для того, щоб відганяти птахів від літаків.

Наприкінці 2015 року стало відомо, що у 2016 році силові структури у п'ять разів збільшили обсяг закупівель гранатометів для розгону масових демонстрацій. Крім того, Центр з протидії екстремізму МВС отримає високотехнологічні комплекси для стеження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-