У Латвії зазіхання на суверенітет

У Латвії зазіхання на суверенітет "оцінили" у 15 років

Укрінформ
У четвер, 21 квітня, Сейм Латвії в остаточному читанні затвердив поправки до Кримінального закону, спрямовані на запобігання гібридним погрозам.

Про це повідомляє Delfi.

"Згідно з поправками, покарання за діяльність, спрямовану проти незалежності Латвійської держави, суверенітету, територіальної цілісності, державної влади і державного устрою у не передбачений Конституцією спосіб може складати позбавлення волі строком до 8 років або з наглядом на строк до трьох років", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що за ті ж дії, але із застосуванням насильства або виконані в організованій групі, передбачено тюремне ув’язнення  на термін від 5 до 15 років і з наглядом на строк до трьох років.

Поправки також передбачають, що за публічний заклик проти державної незалежності Латвії, суверенітету, територіальної цілісності, державної влади і устрою не передбаченим Конституцією способом або за розповсюдження подібних матеріалів винний може бути покараний тюремним ув’язненням на строк до п'яти років, примусовими роботами або штрафом з наглядом до трьох років.

Окрім цього, діяльність, яка направлена на допомогу зарубіжній державі проти незалежності Латвії, суверенітету, територіальної цілісності, державної влади і устрою або державної безпеки може бути покарана у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років, примусовими роботами або штрафом з наглядом до трьох років.

Незаконний збір або передача іноземній державі або організації інформації, що становить державну таємницю, каратиметься позбавленням волі на термін від трьох до 20 років, з наглядом до трьох років.

Збір інформації з метою її передачі іноземній розвідслужбі безпосередньо або за посередництвом може спричинити покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з пробацією на термін до трьох років.

Латвійська асоціація журналістів вважає, що нова норма закону може становити загрозу для ЗМІ, оскільки дозволяє карати журналістів, які розкривають суспільно значущу інформацію, а також ускладнюють захист джерел інформації. Згідно з поправками, покарання за незаконний доступ до держтаємниці складе до трьох років позбавлення волі, короткочасного позбавлення волі, примусових робіт або грошового штрафу.

Як повідомлялося раніше, за даними опитування, ознаки гібридної війни в інформаційному просторі Латвії помітив кожен четвертий житель країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-