У парламенті Естонії обговорили, як уберегтися від загроз з РФ

У парламенті Естонії обговорили, як уберегтися від загроз з РФ

Укрінформ
На відкритому засіданні комісії з державної оборони естонського парламенту Рійгікогу розглядалася доповідь Міжнародного центру оборонних досліджень, в якій детально описуються як загрози, що йдуть від Росії, так і заходи, які має вжити НАТО для їх недопущення.

Про це повідомляє портал естонського телерадіомовлення ERR.

"Наступні два-три місяці будуть дуже важливими для тих рішень, які будуть прийматися серед союзників альянсу саме з приводу того, яким чином реагувати на агресивність російської політики в нашому регіоні, і як відповідати на такі провокації, які ми бачили над Балтійським морем минулого тижня", - розповів голова комісії Рійгікогу державної обороні Марко Міхкельсон.

Автори доповіді під назвою "Посилення стратегічного балансу в регіоні Балтійського моря" стверджують, що до подій у Криму та на південному сході України НАТО взагалі не дуже турбувалася про безпеку країн Балтії.

"Після подій у Криму й на Донбасі, коли альянс НАТО прокинувся і побачив, що там взагалі-то в Калінінградській області відбувається, і почали думати про ці сценарії", - пояснив науковий співробітник Міжнародного центру оборонних досліджень Калев Стойческу.

Калінінградська область наразі перетворена Росією у військовий форпост, з допомогою якого РФ при бажанні може взагалі відрізати балтійські держави від союзників по НАТО - сил як для морської блокади, так і для сухопутного вторгнення у Москви вистачає.

"Чого Росія намагається досягти? Повернути на 180 градусів цю геополітичну ситуацію. Щоб не мати Калінінградську область як незахищеного ексклав, а НАТО мало балтійські країни у якості незахищеного ексклаву", - вважає Стойческу.

Для стримування Росії автори вважають за необхідне посилити, крім сухопутного, також морську і повітряну складові сил альянсу в регіоні Балтійського моря. Нещодавній інцидент з російським літаком, що небезпечно наблизилися до американського військового корабля, лише доводить необхідність поставитися до таких провокацій всерйоз, вважають політики.

Наскільки запропоновані в доповіді ідеї будуть втілені в життя, стане ясно на саміті НАТО, який відбудеться на початку липня у Варшаві.

Фото: dv.ee

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-