"Агентурне минуле" Валенси встановлюватимуть за почерком

Укрінформ
Екс-президент Польщі Лєх Валенса після ознайомлення в середу з оригінальними документами щодо нібито його агентурного минулого назвав їх підробкою.

Про це повідомив прокурор Інституту національної пам'яті (IPN) Януш Романчук, котрий допитав екс-президента як свідка у справі щодо неправдивих свідчень колишніх функціонерів служби безпеки комуністичної Польщі, інформує варшавський кореспондент Укрінформу.

“Під час допиту панові президенту Лєху Валенсі представлено оригінали документів щодо співпраці агента під псевдонімом “Болек”. Пан Валенса заперечив справжність цих документів”, - зазначив Романчук.

Він підкреслив, що у цьому зв’язку прокуратура негайно розпочне графологічне дослідження, порівнюючи почерк Валенси і руку автора документів, які були у справі агента “Болека”.

Нагадаємо, в Інституті національної пам'яті Польщі в лютому відкрили для публічного вивчення нові документи про співпрацю Валенси з комуністичними спецслужбами, вилучені вдома у колишнього глави МВС комуністичної Польщі Чеслава Кіщака. Ідеться, зокрема, про персональну папку Валенси з 90-ма різними документами і папку таємного співробітника з 279-ма документами зі звітами "Болека" та представників служби безпеки за період 1970-1976 років.

Раніше Валенса заявляв, що він підписав якісь документи з комуністичними органами, але це не була згода на співпрацю.

У 2000 році люстраційний суд уже визнавав, що Валенса дав правдиві свідчення і не був агентом комуністичних спецслужб.

Валенса був лідером профспілкового об'єднання "Солідарність", яке у 1980-х вело боротьбу за права робітничого класу, що в результаті призвело до падіння комуністичного режиму в Польщі і формування в 1989 році першого після Другої світової війни демократичного уряду країни. Упродовж 1990-1995 років Валенса був першим демократично обраним президентом Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-