У центрі Москви -

У центрі Москви - "плакатна" війна проти Путіна

Фото
Укрінформ
Активісти в Москві задіяли нову протестну стратегію – плакати «на злобу дня».

Вони з'являються на зупинках, на рекламних щитах, пише Новая газета.

На Покровці був плакат, який зображує безкоштовний сир у мишоловці. Тільки сир в цьому сюжеті мав яскраво виражені контури півострова Крим. І з'явився він у річницю «приєднання» Криму до Росії.

До 63‑ї річниці смерті Сталіна, народився новий мем: «Помер той, помре і цей». А на нещодавній скандал з офшорами відреагували вже зовсім лаконічно: портрет президента РФ в образі одного з героїв фільму «Страх і ненависть в Лас-Вегасі» і риторичне питання: «Яка Панама?» Мовляв, про що ви, не розумію. Все це — прямо на Садовому кільці...

У грудні, у день прес-конференції президента РФ Володимира Путіна, з'явилося відразу два плакати. На стенді біля театру «Сучасник» — афіша вистави. Все, начебто, як годиться, а в лівому нижньому кутку: «Монолог «Чому чайок не саджають?» читає Юрій Чайка». З прозорим натяком на прокурора.

Другий був стилізований під афішу концерту Кіркорова, але зображував Путіна. «У всіх телевізорах! Кращі пісні!» І цитати: «В 2015 році третина росіян зможуть придбати житло», «Рубль падає — доходи ростуть» плюс інше в такому ж дусі.

Цей досвід пішов країною. Під Ростовом у розбитої дороги з'явився банер із закликом голосувати за правлячу партію: «Голосуй за «Єдину Росію», і твоє життя буде, як ця дорога».

Євген Левкович, який взяв на себе відповідальність за плакат з Путіним а‑ля Кіркоров, — московський активіст, засновник спільноти Julia & Winston, каже, що не бачить сенсу чогось боятися в ситуації, «коли тебе можуть забрати на вулиці взагалі ні за що. Результат все одно один. Людей саджають за перепости і лайки, так про що йдеться? Тут треба або не боятися, або боятися всього». За його словами, «плакатна партизанщина» народилася в умовах, коли стояння з плакатами на вулиці — зовсім безглузда ідея. «Стоїш, ніхто на тебе не дивиться, а якщо дивиться, то другий оперполк поліції. Тебе забирають, спочатку отримуєш штраф, потім 15 діб, потім 30, а потім 3 роки в'язниці, як Ільдар Дадин. Я не розумію, а навіщо потрібна людина в цій акції? Наш плакат провисів набагато довше, ніж я з ним простояв би».

Російська влада поки розгублена, зауважує видання. Пред'явити ініціаторам таких акцій особливо нема чого: мату немає, закликів до повалення існуючого ладу — теж. Просто гумор, навіть не дуже злий. Так, незаконне розклеювання. І це, мабуть, все.

Перше фото: Reuters

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-