У Польщі спрогнозували подальші дії Нідерландів після референдуму

У Польщі спрогнозували подальші дії Нідерландів після референдуму

Укрінформ
Нідерланди можуть звернутися до Єврокомісії про виключення країни із зобов’язання щодо виконання окремих положень угоди про асоціацію України з ЄС.

Це прогнозує експерт Польського інституту міжнародних відносин (PISM) Даніель Шеліговський у своєму аналітичному коментарі щодо наслідків референдуму в Нідерландах відносно асоціації України з ЄС.

“Найбільш ймовірною видається можливість застосування формули opt-out.  В її результаті певні положення Угоди про асоціацію не будуть застосовані королівством Нідерландів. Ця формула стосуватиметься, насамперед, тих положень, які не належать до виключних повноважень ЄС (наприклад, напливу робітників)”, - йдеться в коментарі.

Зазначається, що такий варіант дозволив би завершити процес ратифікації Угоди про асоціацію на рівні Ради ЄС, хоча у випадку цього сценарію складно передбачити можливий термін втілення в життя цієї угоди. До того часу тимчасово виконуватиметься Угода про зону вільної торгівлі України з ЄС.

Як констатується, у світлі негативного для України результату референдуму в Нідерландах і послаблення у країні процесу євроінтеграції ключовою буде політика ЄС щодо Києва.  

“Необхідно підготувати спільний підхід ЄС до подальших відносин з Україною. Він повинен концентруватися на обопільних плюсах (наприклад, зростанні товарообміну, розширенні  контактів) і здійснюватися у короткостроковій перспективі”,- йдеться в документі PISM.

Додається також, що пріоритетом має стати якомога швидше запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС, а після цього – проведення інформаційної кампанії в Європі щодо позитивних наслідків цього кроку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-