Франція посилила боротьбу з тероризмом

Франція посилила боротьбу з тероризмом

Укрінформ
Парламент Франції переважною більшістю голосів ухвалив закон щодо реформ пенітенціарної системи, метою яких є посилення відповідальності за тероризм та підвищення ефективності боротьби проти нього.

За урядовий законопроект увечері вівторка проголосувало 299 сенаторів верхньої палати французького парламенту, 29 були проти, 10 – утрималися, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

На минулому тижні законодавчу ініціативу уряду підтримали парламентарії нижньої палати парламенту, зокрема, за неї проголосувало 474 депутати, 32 були проти, 32 – утрималися

Положення закону повинні підвищити ефективність боротьби з тероризмом. Зокрема, йдеться про надання правоохоронним органам повноважень проводити нічні обшуки, збільшення термінів покарання терористів до довічного ув'язнення без права дострокового звільнення та посилення контролю за виконанням покарання засуджених за теракти.

Серед інших нововведень, які затвердили французькі законодавці, є організація більш суворого режиму виконання покарань, ухвалено норми обтяжуючої обставини, яка передбачає кримінальну відповідальність за скоєння окремих злочинів членами організованих угруповань у зв'язку з терористичними діями, цензуру електронної кореспонденції та інше.

Парламент також посилив адміністративний контроль над районами терористичних операцій та затвердив положення про створення паризького суду, що спеціалізуватиметься на боротьбі з кіберзлочинністю. Крім того, до Кримінального кодексу будуть внесені нові види злочинів та відповідальність за ці правопорушення. Зокрема, йдеться про кримінальне переслідування осіб за створення сайтів терористичної спрямованості за межами Франції.

Новий закон також передбачив кримінальну відповідальність за недбалість правоохоронців та осіб, які перешкоджали виконанню рішень або діям поліції у випадках запобігання вбивствам або терактам. Положення закону також посилили боротьбу з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму, в т.ч. увели заборону на поповнення або використання банківських карт, які не можуть бути пов'язані з ідентифікованим користувачем.

Як повідомлялося, французькі парламентарії розпочали підготовку до посилення законодавства у галузі боротьби з тероризмом одразу після терактів у Парижі 13 листопада. Після терактів у Брюсселі 22 березня французькі депутати пропонували відновити смертну кару (скасовану у 1981 році).Зокрема, з такою ініціативою виступав опозиційний депутат з партії «Республіканці» Олів'є Дассо, який запропонував відновлення смертної кари для осіб, які вчинили терористичні акти. Проте цю норму сенатори відхилили, вважаючи її неконституційною мірою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-