Рада Європи заявила про параліч Конституційного суду Польщі

Рада Європи заявила про параліч Конституційного суду Польщі

Укрінформ
Конституційний суд в Польщі у даний момент паралізовано, а Сейм країни повинен знайти вихід з цієї ситуації.

Про це заявив генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд у перший день свого візиту до Польщі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РП.

“На сьогодні Конституційний суд в Польщі паралізовано, зараз у країні не існує системи, яка стояла б на сторожі закону”, - заявив Ягланд.

На його думку, якщо така ситуація продовжуватиметься, то зросте кількість скарг з Польщі до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі, а такої ситуацію слід уникнути.

Він закликав Сейм Польщі знайти вирішення у цій складній ситуації. На його думку, хорошою основною для виходу з конституційної кризи є оцінка закону про КС Венеціанською комісією. На переконання Ягланда, для початку виходу з кризи уряд повинен опублікувати рішення Конституційного суду від 9 березня у справі змін до закону про КС, введених правлячою партією “Право і Справедливість” (PiS).

В інтерв’ю польському телеканалу Polsat News генсек Ради Європи запевнив, що Польщі не загрожує жодна ізоляція в Європі з приводу цієї кризи.

У ході першого дня візиту до Польщі Ягланд провів зустрічі з керівництвом держави. У вівторок він проведе переговори з речником громадянських прав Польщі, а також представниками неурядового сектору.

Глава польського уряду Беата Шидло після розмови з Ягландом заявила, що Польща є нормальною демократичною країною, в якій не діється нічого надзвичайного, що спонукало б особливу увагу до країни з боку громадської думки в Європі.

Конфлікт навколо змін до закону про Конституційний суд Польщі триває з листопада минулого року. Зміни до закону про КС Польщі президент Анджей Дуда підписав наприкінці грудня. Застереження в опозиції та багатьох громадських організацій викликали, зокрема, рішення влади про призначення нових суддів до складу КС. На початку березня КС прийняв рішення у “своїй” справі, визнавши багато положень змін до закону про КС неконституційними. Глава уряду Шидло відмовилася публікувати це рішення в Урядовому віснику.

У березні Венеціанська комісія критично оцінила зміни до закону про КС, поклавши відповідальність за нинішній стан речей як на нинішню так і попередню владу. Після цього глава уряду направила оцінку “Венеціанки” в Сейм для пошуків оптимального виходу з кризової ситуації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-