Алавіти в Сирії дистанціювалася від Башара Асада

Алавіти в Сирії дистанціювалася від Башара Асада

Укрінформ
Ряд лідерів алавітської громади в Сирії спробували дистанціюватися від політики президента країни Башара Асада.

Це випливає з документа, який потрапив у розпорядження Бі-бі-сі.

У заяві на высым сторінок зазначається, що не можна пов'язувати злочини режиму з алавітами. Автори документа виступають за відділення релігії від держави і за рівність представників усіх релігій перед законом.

У документі, який автори назвали "Декларацією реформування індентичності", наголошено, що алавізм не є відгалуженням шиїтського ісламу. За словами релігійних лідерів алавітів, їх громада - третя за чисельністю в ісламі після суннітів і шиїтів.

Автори "Декларації" кажуть, що мають намір протистояти міжрелігійній ворожнечі і готові боротися за рівність і свободи. Правління Башара Асада, вважають вони, має оцінюватися, виходячи з критеріїв демократичності та захисту основних прав громадян. Той факт, що Асад - член алавітської громади, не повинен впливати на об'єктивність оцінки.

***

Громадянська війна в Сирії фактично є конфліктом між суннітськими повстанцями і алавітами, кількість яких становить 10-12% населення, проте їм належать ключові пости в уряді, армії і спецслужбах, пояснює видання

За правління Башара Асада, який одружився на представниці суннітського роду, ситуація дещо змінилася, але все одно основні керівні посади у війську й уряді залишилися за алавітами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-