У Польщі буде «парк радянського періоду»

У Польщі буде «парк радянського періоду»

Укрінформ
Усі пам’ятники вдячності радянській армії, які є на території Польщі, можуть бути зібрані разом в одному музеї під відкритим небом.

Про це в ексклюзивному коментарі власному кореспондентові Укрінформу в Польщі повідомив заступник голови Інституту національної пам’яті (IPN) Польщі Павел Укельський.

"За нашими попередніми розрахунками, цих пам’ятників колись було понад 500, але з часом більшу частину з них було демонтовано. Зараз йдеться про понад 100 пам’ятників, які все ще залишилися", - підкреслив Укельський.

Він наголосив, що немає жодних причин, аби ці пам’ятники збереглися на своїх місцях, оскільки вони вшановують армію, яка "не принесла Польщі свободу", а є відповідальною за численні злочини на території країни.

Укельський підкреслив, що IPN пропонує перенести усі ці пам'ятники до одного визначеного місця, створивши там музей під відкритим небом. Зокрема, пропонується створити музей "Червоний бір" на військовому полігоні, що належить міністерству національної оборони Польщі, розташованому поблизу населеного пункту Ломжа Підляського воєводства на сході країни.

За словами заступника голови IPN, до червня має завершитися інвентаризація таких пам’ятників, а після цього Інститут звертатиметься до місцевих органів влади щодо демонтажу пам’ятників. Як зауважує Укельський, кошти на демонтаж і перевезення цих пам’ятників до єдиного музею під відкритим небом не є дуже значними, а цілу операцію можна завершити до кінця цього року.

Він уточнив, що найбільше пам’ятників радянським солдатам є на території Західнопоморського, Любуського та Ніжньосілезького воєводств заходу країни, які були приєднані до Польщі після Другої світової війни.

Заступник голови IPN наголосив, що польська сторона переконуватиме росіян, що демонтаж цих пам'ятників не є дією, спрямованою проти Росії, адже російський народ також постраждав від комуністичного терору.

Про намір демонтувати 500 пам’ятників радянським солдатам у Польщі поінформував голова IPN Лукаш Камінський. Напередодні МЗС Росії відреагувало на цю новину, підкресливши, що Польща веде "війну з пам’ятниками", і це може сильно погіршити й без того непрості відносини Варшави з Москвою. У п’ятницю в МЗС Польщі відповіли росіянам, що Варшава опікується усіма кладовищами і пам’ятними місцями, де поховані радянські солдати, і жодне з 1875 таких місць після розпаду соціалістичної системи не було ліквідовано. Натомість угода між Польщею і Росією 1994 року, якою передбачається догляд і піклування про місця пам’яті, не включає символічні пам’ятники радянської доби, де немає поховань радянських солдатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-