До розкрадання мільярда в Молдові причетний мер-бізнесмен - експерти Kroll

До розкрадання мільярда в Молдові причетний мер-бізнесмен - експерти Kroll

Укрінформ
Національний банк Молдови отримав першу частину звіту американської компанії Kroll, яка була найнята для розслідування справи про розкрадання з банківської системи країни більше мільярда доларів, що призвело згодом до краху трьох найбільших молдавських банків – Ощадбанку, банку Соціального і Unibank.

Відповідно до представленого звіту, одним з головних фігурантів банківських махінацій експерти Kroll називають ім'я колишнього голови наглядової ради Сбербанка, нинішнього мера молдавського міста Оргеєв, бізнесмена Ілана Шора, передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

Як повідомили в прес-службі Національного банку Молдови, на першому етапі розслідування справи про розкрадання банківських експерти компанії Kroll наводять докази причетності Ілана Шора і компаній, що йому належали, до банківських махінацій. На нинішньому етапі доведено факт відмивання з трьох проблемних банків суми в 350 мільйонів доларів. Гроші відмивалися шляхом підписання фіктивних контрактів на надання кредитів, які потім безслідно зникали.

Аналітики Kroll не виключають причетності до розкрадання банківського мільярда і інших високопосадовців, проте їхні імена поки не повідомляються.

Експертам вдалося також знайти докази того, що для відмивання грошей з банківської системи Молдови використовувалися банківські установи на території Росії, Латвії, Естонії, Кіпру та інших держав.

В Національному банку Молдови відзначили, що на другому етапі розслідування експерти Kroll займуться безпосередньо пошуком викрадених коштів і повернення їх у Молдову.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура Молдови наразі проводить розслідування у справі про розкрадання банківського мільярда. Порушено близько 30 кримінальних справ. Слідчі не виключають, що до розкрадання банківських коштів причетний і колишній прем'єр-міністр Молдови Влад Філат, заарештований у жовтні 2015 року за корупцію та отримання вигоди зі впливу. Філат був заарештований за отримання від Ілана Шора хабара в розмірі 250 мільйонів доларів.

У цій справі до п'яти років тюремного ув'язнення засуджено «весільного батька» Влада Філата, колишнього керівника фірми «Каравіта» Йона Руссу та його сина Володимира.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-