Меркель не змінить свою політику під тиском виборців - експерт

Меркель не змінить свою політику під тиском виборців - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Канцлер ФРН Ангела Меркель не змінюватиме своєї політики через тиск виборців і поразку на виборах до місцевих органів влади, що відбулися минулої неділі.

Таку думку в ексклюзивному коментарі Укрінформу висловив берлінський політолог, співробітник німецького відділення Фонду Маршалла, експерт з питань Центральної та Східної Європи Йорг Форбріг (Jorg Forbrig).

«Звичайно ж, вибори стали розчаруванням, особливо для ХДС (Християнсько-демократичного союзу, очолюваного Меркель. - Ред). Але якщо подивитися на ситуацію ближче, то я не думаю, що це якось серйозно послаблює Меркель, і вже точно це не змусить її змінити свою позицію», - заявив експерт. 

Це стосується у першу чергу політики стосовно біженців, яка викликає останнім часом протести у значної кількості населення ФРН, а також політики санкцій щодо Росії, яку «Меркель немає ніякого резону змінювати». 

У питанні біженців для Меркель принципово важливо зберегти відкритими кордони всередині ЄС, віднайти європейське рішення. А щодо Росії принциповим для неї «є те, що Росія порушила міжнародне право, і це не можна залишати безкарним». І вона не втомлюється повторювати, що санкції проти Москви залежать від виконання Мінських домовленостей, нагадує експерт.

Більше того, зазначає співрозмовник агентства, зараз голова уряду як ніколи налаштована дотримуватися принципів. За останні 2-3 роки вона перетворилася на дуже сильного принципового політика у тому, що стосується кризи біженців, але також і щодо Росії та єврозони, підкреслює політолог.

Говорячи про результати виборів, на яких партія ХДС показала не найкращий свій результат, Форбріг зазначає, що «ми тут бачимо, можливо, момент послаблення Меркель, але з іншого боку, бачимо і ознаки того, що її позиції зміцнюються знову», - вважає він. У кризи біженців з'явилося світло в кінці тунелю, деякі з заходів Меркель та її прихильників починають спрацьовувати. Все це веде до того, що тиск на канцлера почав слабшати, а рейтинги її - поволі зростати. «І усе це допоможе їй повернутися дуже сильною в політичному сенсі, не змінюючи її позицій», - вважає політолог, додаючи, що «навіть, незважаючи на вибори, позиції Меркель не такі слабкі, як здається». 

Більше про результати виборів до ландтагів читайте у статті на сайті Укрінформу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-