Президентом М'янми став цивільний – вперше за півстоліття

Президентом М'янми став цивільний – вперше за півстоліття

Укрінформ
Парламент М'янми обрав президентом країни 70-річного Тхіна Чжо, якого вважають близьким соратником лідера опозиції і лауреата Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі.

Про це повідомляє ВВС.

«Тхін Чжо став першим за останні півстоліття президентом без військового минулого. Очікується, що фактично через нього керувати країною буде Аун Сан Су Чжі, якій цей пост забороняє обійняти конституція. Обмеження викликані тим, що чоловік Аун Сан Су Чжі - британець, а дорослі діти мають громадянство інших держав. Водночас сама опозиціонерка прямо заявила, що має намір впливати на політику країни сильніше, ніж формальний президент», - наголошується в публікації.

Як відомо, Тхін Чжо керує благодійним фондом, який створила Аун Сан Су Чжі, і вважається одним з її головних сподвижників з 1990-х років. До цього він працював в міністерстві промисловості.

Опозиційна партія Національна ліга за демократію», яку очолює Аун Сан Су Чжі, в листопаді перемогла на парламентських виборах. Армія Бірми і чинний лідер генерал Тейн Сейн пообіцяли забезпечити мирну передачу влади.

При цьому, згідно з перехідною конституції, чверть місць у парламенті відведені представникам збройних сил. Таким чином, вони збережуть вплив на політичні рішення.

Фото: news.bnt.bg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-