Єврокомісія займеться станом демократії в Польщі

Єврокомісія займеться станом демократії в Польщі

Укрінформ
Єврокомісія повернеться до дискусії щодо стану демократії в Польщі після католицького Великодня (27 березня – ред.).

Про це заявив у п’ятницю речник Єврокомісії Маргарітіс Шінас, іформує кореспондент Укрінформу.

“Ми ведемо діалог з польською владою щодо верховенства права. Ми взяли до уваги рішення Конституційного суду Польщі (9 березня – ред.). Комісія повернеться до цієї справи після Великодня на підставі усієї доступної інформації, а також діалогу, що здійснюється з польською владою”, - заявив Шінас.

За його словами, Єврокомісія візьме також до уваги оцінку Венеціанської комісії (оприлюднена 11 березня – ред.) щодо змін до закону про Конституційний суд в Польщі.

За словами речника Єврокомісії, віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс висловив готовність зустрітися з представниками польської влади у найближчий сприятливий час.

Нагадаємо, 13 січня Єврокомісія розпочала попередню оцінку щодо стану верховенства права у Польщі. Цей механізм застосовується у три етапи: попередня оцінка щодо стану верховенства права у країні-члені ЄС; надання рекомендацій; моніторинг виконання країною-членом цих рекомендацій. У випадку, якщо позитивного результату із дотримання рекомендацій та забезпечення верховенства права не буде отримано, Єврокомісія має право порушити це питання відповідно до ст. 7 Лісабонської угоди – “Просування та захист цінностей ЄС”. За порушення європейських цінностей зазначена стаття передбачає навіть позбавлення права голосу країни-члена.

Застереження в Єврокомісії викликали дії польської влади щодо внесення змін до закону про Конституційний суд країни, що викликало протести в опозиції та значної частини суспільства в Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-