Французький парламент посилив захист інформаторів журналістів

Французький парламент посилив захист інформаторів журналістів

Укрінформ
Національні збори Франції більшістю голосів ухвалили закон, який посилив покарання для охочих порушити конфіденційність джерел журналіста.

Його положення також розширюють правові норми захисту інформаторів, повідомляє кореспондент Укрінформу у Франції.

Закон № 3465 «Про зміцнення незалежності та плюралізму засобів масової інформації» зареєстрований у нижній палаті парламенту 2 лютого 2016 року, пройшов обговорення та затвердження у профільних парламентських комісіях й отримав схвальну підтримку у сесійній залі Національних зборів. Авторами закону є французькі депутати республіканець Бруно Ле Ру, соціаліст Патріса Блоше та кілька їхніх колег-депутатів.

Ухвалені положення законопроекту розширюють визначення журналістів та інформаторів редакцій ЗМІ, які підлягають захисту. Закон чітко тлумачить, що саме є загрозою для конфіденційності джерела інформації журналіста. Зокрема, йдеться про «дії, що здійснюються з метою виявлення джерела (інформації) шляхом проведення розслідування та розшуку зображень обличчя або будь-яких даних особи, що перебуває у (ділових) стосунках з журналістом, і які можуть містити інформацію, що ідентифікують її». Крім того, закон запроваджує конкретні покарання для осіб, що порушують вказані норми. У випадку порушення на зловмисника чекають різні засоби впливу: від «профілактичної бесіди» до ув’язнення терміном до 10 років «за порушення основоположних інтересів Нації». Відповідне рішення ухвалюватиметься виключно у судовому порядку. При цьому, журналіст жодним чином не може бути примушений розкрити власні джерела інформації.

Закон також затверджує, що «приховування документів про порушення професійної таємниці, або про таємницю слідства, або про вчинення злочину, що порушує інтимність приватного життя, не можуть вважатися злочином» у випадках, якщо такі документи містять інформацію, розкриття якої для широкого загалу є законною метою у демократичному суспільстві. Положення законодавчого акту також захищатимуть викривачів неправомірних дій представників влади або роботодавців, що можуть завдати шкоди здоров’ю людей або довкіллю, за умови повідомлення про такі факти журналістам.

Затверджений закон після його подальшого ухвалення Сенатом набуде чинності одразу після його публікації в офіційних виданнях парламенту Франції.

Фото: Digital Report - Retina

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-