Президентів України і Польщі просять включити нацменшини до міждержавного діалогу

Президентів України і Польщі просять включити нацменшини до міждержавного діалогу

Документ
Укрінформ
Українська меншина в Польщі та польська в Україні просять президентів обох країн Петра Порошенка та Анджея Дуду, аби їхні лідери були включені до міждержавного діалогу.

Про це йдеться у зверненні Об’єднання українців у Польщі (ОУП), загальноукраїнської Спілки поляків України та Федерації польських організацій, яке є в розпорядженні Укрінформу.

“Звертаємося до вас із проханням про активніше залучення лідерів наших національних меншин до міждержавного діалогу між Польщею та Україною, особливо у питаннях, які стосуються історичного минулого та місць пам’яті”,- наголошується у документі.

Організації нацменшин підтримали відновлення роботи Консультаційного Комітету президентів України та Польщі, остання зустріч якого відбулася 3-4 березня у Варшаві. Одночасно з цим, вони висловлюють жаль з приводу того, що до роботи цього органу не долучено українців Польщі та поляків України.

“Підтримуючи добрі стосунки з владними структурами та іншими інституціями наших держав, ми могли б виконувати роль медіаторів та ініціаторів перемовин”, - наголошується в документі.

Зазначається, що “історичний діалог з питань польсько-українського конфлікту у 1939-1947 роках до сьогодні містить багато білих плям”.

“Радикальні середовища в Україні та Польщі використовують їх для загострення конфліктів  у польсько-українських відносинах”,- наголошують лідери організацій.

У зверненні також підкреслюється, що організації очікують на позитивний розгляд їхніх прохань про створення робочих груп за участю представників громад, які діятимуть при Консультаційному Комітеті президентів України та Польщі.

Лист підписали голова ОУП Петро Тима, голова Спілки поляків України Антон Стефанович і голова Федерації  польських організацій Емілія Хмельова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-