Лідери ЄС і Туреччини порадяться, як бути з напливом мігрантів

Лідери ЄС і Туреччини порадяться, як бути з напливом мігрантів

Укрінформ
Лідери Європейського Союзу і прем’єр-міністр Туреччини спробують ухвалити подальші нагальні рішення із протидії кризі, яка спричинена масовим неконтрольованим напливом мігрантів та біженців.

Неформальний саміт проходить у понеділок у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

У порядку денному зустрічі високого рівня – ухвалення нагальних рішень, спрямованих на відновлення якнайпізніше до кінця цього року повноцінного функціонування Шенгенської зони, тобто зняття тимчасового контролю на внутрішніх кордонах в ЄС, а також втілення у життя рішень із переселення переважно з Греції та Італії біженців до інших країн ЄС за визначеними квотами. Європейські лідери ухвалили політичне рішення прийняти і розселити до 160 тисяч шукачів притулку, але не всі країни-члени погоджуються на визначений порядок і квоти. Це призвело до того, що станом на сьогодні переселено лише 874 біженця.

На зустріч високого рівня Євросоюз також запросив прем’єр-міністра Туреччини Ахмета Давутоглу. Адже саме через турецьку територію до Греції через Егейське море потрапляє найбільша кількість мігрантів та біженців. А сама Туреччина прийняла на своїй території близько 2,5 млн таких людей, переважно громадян Сирії.

У листопаді 2015 року ЄС і Анкара ухвалили спільний план дій з подолання міграційної кризи. Головною метою скоординованих зусиль є створення належних умов у Туреччині та недопущення подальшого проникнення на терени Євросоюзу біженців. Європейська сторона виділила на реалізацію плану 3 млрд євро. 

Як відзначив президент Європейської Ради Дональд Туск, ЄС і Туреччина досягли прогресу у спільних зусиллях із подолання міграційної кризи, але потік біженців все ще залишається високим.

Також у фокусі глав держав та урядів  країн ЄС буде вирішення питання щодо блокування так званого західнобалканського маршруту руху біженців. У 2015 році через регіон Західних Балкан до ЄС прибули близько одного мільярда мігрантів, а за перші два місяці цього року – вже 130 тисяч.

Як відомо, на сьогодні криза, спричинена масовим напливом нелегальних мігрантів і біженців, є однією із найнебезпечніших загроз для Європи. Європейські лідери вже провели кілька надзвичайних зустрічей з метою вирішення цієї проблеми. Натомість війна у Сирії, до стабілізації ситуації в якій причетна також й військова інтервенція Росії, продовжує загострювати міграційну кризу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-