Восени Молдову чекають нові президентські вибори

Восени Молдову чекають нові президентські вибори

Укрінформ
Після прийняття Конституційним судом Молдови рішення щодо повернення до процедури всенародного обрання президента чергові вибори нового глави держави можуть відбутися вже восени.

Таку думку висловив голова Конституційного суду Молдови Олександра Тенасе, передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

Голова Центральної виборчої комісії Молдови Юрій Чокан зазначив, що для проведення виборів парламентаріям необхідно внести відповідні зміни у законодавство про вибори і призначити протягом наступних двох місяців (до кінця травня) дату проведення виборів.

За його словами, на проведення чергових, всенародних виборів президента Молдови з державного бюджету знадобиться близько двох з половиною мільйонів євро.

Нагадаємо, напередодні Конституційний суд виніс вердикт про повернення Молдови до процедури всенародного обрання президента. Рішення Конституційного суду остаточне і оскарженню не підлягає. Інстанція вважає також неконституційною чинну процедуру обрання глави держави парламентом.

Згідно з Конституцією, дату чергових виборів президента має бути призначено протягом двох місяців після закінчення мандата глави держави, тобто до 24 травня ц.р.

На посаду президента може претендувати будь-який громадянин Молдови, який досяг 40-річного віку за умови постійного проживання в країні протягом останніх 10 років.

Нагадаємо, з 2000 року президента в Молдові обирав парламент. За кандидата на посаду глави держави мали проголосувати не менше 61 з 101 депутата, і якщо президента не обирали після двох турів голосування, чинний глава держави мав розпустити парламент і призначити дострокові парламентські вибори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-