Битва за Окінаву: японці проти американської військової бази

Битва за Окінаву: японці проти американської військової бази

Укрінформ
Уряд Японії погодився на тимчасове припинення робіт із перенесення американської авіабази на острові Окінава та проведення повторних консультацій із місцевою владою.

Про це повідомляє Reuters.

«Японський уряд заявив, що погодився зупинити будівництво, пов’язане із перенесення авіабази США на острові Окінава, та повернутися до діалогу із місцевою владою, яка не хоче бачити на своїй території американські війська», - пише Reuters.

Водночас, незважаючи на повернення за стіл переговорів, ні центральна влада, ні місцева не мають наміру відступати від своїх позицій.

Так, прем’єр-міністр Японії Сідзо Абе підкреслив, що авіабаза залишиться на Окінаві, хоч і буде перенесена у його менш густонаселений регіон. «Уряд не змінив свою точку зору, що перенесення бази у район Хеноко – єдиний можливий варіант. Втім, якщо нинішня ситуація, коли органи центральної та місцевої влади тягають один одного по судах, продовжиться, авіабаза з великою долею вірогідності може роками залишатися на своєму нинішньому місці», - сказав Абе.

Своєю чергою, губернатор Окінави Такеші Онага наголосив, що також не відступатиме від своїх поглядів. «Мене обрали губернатором на обіцянці не дозволити нову базу на острові і я надалі упевнено наполягатиму на цьому», - розповів він після зустрічі із прем’єр-міністром.

У цій суперечці США підтримують центральний уряд та хочуть зберегти свою військову присутність у Японії. «Побудова нової бази є єдиним рішенням, що дозволить вирішити політичні, фінансові та стратегічні аспект, одночасно забезпечивши готовність наших сил», - зазначив речник Державного департаменту США Джон Кірбі.

Додамо, що на острові Окінава, де точилися запеклі бої протягом Другої світової війни, нині розміщена одна із найбільших військових баз США, яку місцеві жителі сприймають як тягар, адже вона займає 18% території острову.

Ще у 1996 році США та Японія домовилися перенести її у менш густонаселений район острова, втім місцеві мешканці виступили проти, стурбовані шумом, забрудненням та зростанням рівня злочинності. Суперечка щодо майбутнього військової бази триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-