Щоб врятувати мінський процес, Берлін і Париж дуже тиснуть на Київ - німецький політолог

Щоб врятувати мінський процес, Берлін і Париж дуже тиснуть на Київ - німецький політолог

Укрінформ
Німеччина і Франція як учасниці "нормандського формату" використовують всі свої можливості тиску на Київ, що є  небезпечним.

Таку думку в ексклюзивному коментарі Укрінформу висловив берлінський політолог, співробітник німецького відділення Фонду Маршала, експерт по Центральній і Східній Європі Йорг Форбріг.

"Ми зараз в ситуації, коли з метою врятувати мінський процес Берлін і Париж дуже тиснуть на Київ, щоб змусити його піти на поступки щодо деяких політичних моментів. Сподіваючись на те, що Москва може в якийсь момент повторити цю готовність до компромісів. На мій погляд, це дуже небезпечно", - говорить експерт.

І пояснює чому. По-перше, такий тиск фактично штовхає Київ прийняти рішення, яким він зараз чинить супротив, прийняти зобов'язання, які є дуже суперечливими всередині країни. Для Києва і для багатьох в Україні прийняття зобов'язань щодо виборів, щодо децентралізації є навіть політично дуже складним, що ми бачили по голосуванню у Верховній Раді. 

По-друге, в цьому може вбачатися зрада Києвом українських інтересів. "Люди абсолютно справедливо бачать, що прийняття таких зобов'язань призведе до втрати Україною суверенітету над черговою частиною території країни, після анексії Криму", - наголошує Форбріг. З політичної точки зору, це дуже важливо, якщо взагалі можливо, додає він і уточнює, що "це робить тиск Берліна і Парижа в багатьох відношеннях дуже небезпечним".

Тоді як у Німеччини і Франції є певні важелі тиску на Україну, якій необхідна європейська допомога і підтримка, таких дуже мало щодо Росії. У Києві, в тому числі під час нещодавнього візиту туди двох міністрів (Штайнмайєра та Еро) Європа намагається задіювати ці важелі, щоб змусити Україну взяти на себе зобов'язання з мінського процесу. В Москві обидві столиці (Берлін і Париж) не мають взагалі ніяких важелів. Це те, що вони, особливо Німеччина, зрозуміли в процесі української кризи - її вплив, її контакти практично не існують відносно Москви. 

Говорячи про результати зустрічі керівників МЗС "нормандської четвірки" у четвер в Парижі, експерт звертає увагу на заяву Франка-Вальтера Штайнмайєра, "яка сказала про все". Нічого не було досягнуто в четвер навіть при тому, що очікування були відносно невисокі. Є деякі скромні досягнення контактної групи, але навіть ці крихітні досягнення в питаннях забезпечення безпеки не можуть компенсувати відсутність прогресу в питанні політичного процесу. Всі чудово розуміють, наскільки далекі позиції. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-