Ймовірність фальсифікації документів на Валенсу мінімальна - IPN

Ймовірність фальсифікації документів на Валенсу мінімальна - IPN

Укрінформ
Можливість фальсифікації документів щодо агентурного минулого колишнього лідера "Солідарності" Лєха Валенси майже виключається.

Про це заявив голова Інституту національної пам'яті (IPN) Польщі Лукаш Камінський в ефірі радіо RMF.FM.

"Cтаном на зараз слід виключити таку ймовірність (фальсифікації. – Ред.), вона є мінімальною. Матеріали вже багато днів аналізують десятки людей, і ніхто не знайшов нічого, що дозволило б стверджувати, що папки сфальсифіковано", - заявив Камінський.

За його словами, у разі створення групи експертів для підтвердження автентичності документів їх вивчення може тривати близько шести місяців.

Нагадаємо, в IPN нещодавно відкрили для публічного вивчення нові документи про співпрацю Валенси з комуністичними спецслужбами, вилучені в середині лютого вдома у колишнього глави МВС комуністичної Польщі Чеслава Кіщака. Ідеться, зокрема, про персональну папку Валенси з 90 документами та представників служби безпеки за період 1970-1976 років.

Валенса стверджує, що всі ці документи є підробкою. Він наголошує, що ніколи не зраджував своїх соратників і не доносив.

В 2000 році люстраційний суд Польщі вже визнавав, що Валенса дав правдиві свідчення і не був агентом комуністичних спецслужб.

Валенса був лідером профспілкового об'єднання "Солідарність", яке у 1980-х вело боротьбу за права робітничого класу, що в результаті призвело до падіння комуністичного режиму в Польщі і формування в 1989 році першого після Другої світової війни демократичного уряду. Упродовж 1990-1995 років Валенса був першим демократично обраним президентом Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-