У Польщі хочуть обшукати будинки ще 21 екс-посадовця

У Польщі хочуть обшукати будинки ще 21 екс-посадовця

Укрінформ
Польський Інститут національної пам’яті (IPN) планує провести обшук в будинках 21 колишнього високопоставленого представника комуністичної Польщі, де можуть зберігатися таємні матеріали історичного характеру.

Про це інформує видання Gazeta Wyborcza.

За інформацією видання, в IPN підготовлено список з 21 прізвища колишніх високопоставлених представників Польської народної республіки (ПНР), щодо яких "існує підозра у приховуванні документів". Ідеться, зокрема, про високого рангу офіцерів МВС, міністерства оборони комуністичної Польщі 70-80-х років минулого століття, багато з яких вже померли.

В IPN підтвердили наявність такого документа. Утім в інституті відмовилися його коментувати з огляду на те, що це документ внутрішнього користування.

Нагадаємо, представники IPN Польщі напередодні вилучили з будинку вдови колишнього комуністичного лідера ПНР Войцеха Ярузельського у Варшаві 17 пакетів з документами. В середині лютого IPN також провів обшуки в будинку колишнього глави МВС комуністичної Польщі Чеслава Кіщака після того, як вдова генерала запропонувала продати інституту компромат на Леха Валенсу. Після цього вдома у генерала було вилучено кілька папок документів, серед яких - особиста персональна папка Валенси з 90-ма різними документами і папка таємного співробітника з 279 документами зі звітами "Болека" (псевдонім Валенси) та представників служби безпеки за період 1970-1976 років. Водночас сам Валенса відкидає будь-які звинувачення у співпраці з комуністичними спецслужбами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-