Слідчі вилучили з будинку екс-президента Польщі 17 пакетів з документами

Слідчі вилучили з будинку екс-президента Польщі 17 пакетів з документами

Укрінформ
У Варшаві представники Інституту національної пам’яті (IPN) Польщі напередодні вилучили з будинку вдови колишнього комуністичного лідера Польської народної республіки Войцеха Ярузельського 17 пакетів з документами.

Про це поінформувала речниця IPN Агнешка Сопінська-Яремчак, інформує кореспондент Укрінформу.

"29 лютого 2016 року прокурор комісії переслідування злочинів проти польського народу у Варшаві в супроводі представників поліції провів у будинку, що належить удові генерала Войцеха Ярузельського, слідчі дії з метою вилучення документів, які належать Інституту національної пам’яті", - повідомила речниця IPN.

Вилучення документів пов’язано із слідством у справі безпідставного приховування особами документів, які мають бути передані Інституту національної пам’яті. Закон про IPN Польщі передбачає, що за приховування документів, які мають бути власністю Інституту, загрожує тюремне ув'язнення терміном від шести до восьми років.

Польські ЗМІ припускають, що обшук у будинку Ярузельського вівся з метою вилучення документів про нібито причетність Ярузельського до агентурної діяльності як інформатора військових спецслужб комуністичної Польщі в 40-50-х роках минулого століття. В 2006 році IPN уже публікував документи, що Ярузельський під псевдонімом "Вольський" нібито співпрацював у 1949-1954 роках зі спецслужбами. Проте сам Ярузельський називав це маячнею.

Нагадаємо, в середині лютого IPN провів обшуки в будинку колишнього глави МВС комуністичної Польщі Чеслава Кіщака після того, як вдова генерала запропонувала продати Інституту компромат на Леха Валенсу. Після цього вдома у генерала було вилучено кілька папок документів, серед яких - особиста персональна папка Валенси з 90-ма різними документами і папка таємного співробітника з 279 документами зі звітами "Болека" (псевдонім Валенси) та представників служби безпеки за період 1970-1976 років.

Валенса відкидає будь-які звинувачення у співпраці з комуністичними спецслужбами і наполягає, що ці документи є фальшивкою.

Після обшуків у будинку Кіщака в польському IPN не виключили, що проведуть обшуки і в помешканнях інших колишніх лідерів комуністичної Польщі.

Генерал Ярузельський був першим секретарем Польської об’єднаної робітничої партії (1981-1989 рр.), а також президентом Польщі (1989-1990 рр.).

Фото: pl.wikipedia.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-