До вдови Ярузельського прийшли з обшуком

До вдови Ярузельського прийшли з обшуком

Укрінформ
У Варшаві у понеділок відбувся обшук у будинку вдови останнього лідера комуністичної Польщі Войцеха Ярузельського.

Про це поінформувала речниця Інституту національної пам’яті (IPN) Польщі Агнешка Сопінська-Яремчак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В будинку вдови Войцеха Ярузельського відбулися слідчі дії за участю прокурорів IPN", - заявила Сопінська-Яремчак.

В IPN поки не коментують причини обшуку. Утім, місцеві ЗМІ припускають, що йдеться про пошук документів про нібито причетність Ярузельського до агентурної діяльності як інформатора військових спецслужб комуністичної Польщі в 40-50-х роках минулого століття. В 2006 році IPN уже публікував документи, що Ярузельський під псевдонімом "Вольський" нібито співпрацював у 1949-1954 роках зі спецслужбами. Проте сам Ярузельський називав це маячнею.

Нагадаємо, в середині лютого IPN провів обшуки в будинку колишнього глави МВС комуністичної Польщі Чеслава Кіщака після того, як вдова генерала запропонувала продати Інституту компромат на Лєха Валенсу. У будинку тоді вилучили кілька папок із документами, серед яких - особиста персональна папка Валенси з 90-ма різними документами і папка таємного співробітника з 279-ма документами зі звітами "Болека" (псевдонім Валенси) та представників служби безпеки за період 1970-1976 років.

Сам Валенса відкидає будь-які звинувачення у співпраці з комуністичними спецслужбами і наполягає, що ці документи є фальшивкою.

Після обшуків у будинку Кіщака в польському IPN не виключили, що проведуть обшуки і в помешканнях інших колишніх лідерів комуністичної Польщі.

Генерал Ярузельський був першим секретарем Польської об’єднаної робітничої партії (1981-1989 рр.), а також президентом Польщі (1989-1990 рр.).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-