У Тегерані оголосили результати виборів до Ради експертів

У Тегерані оголосили результати виборів до Ради експертів

Укрінформ
Найбільшу кількість голосів набрали представники поміркованого крила іранського духівництва - колишній президент Ірану аятолла Алі Акбар Хашемі-Рафсанджані і чинний президент Ірану Хасан Роухані.

Список 16 вищих богословів, які увійшли в новий склад Ради експертів від столиці країни, опублікувало агентство IRNA. Від інших міст і регіонів обираються ще 72 члена Ради.

Рада експертів - спеціальний державний орган в Ірані, який обирає Вищого керівника країни.

На виборах до парламенту країни від Тегерана, які проходять одночасно, за попередніми результатами, лідирує керівник партійного Альянсу реформаторів і прихильників уряду Мохаммад Реза Ареф. Про це свідчить список 50 кандидатів, які отримали найбільшу кількість голосів, опублікований Центрвиборчкомом і МВС Ісламської Республіки.

За даними ЦВК і МВС, оброблено близько 1,3 мільйона бюлетенів на виборах до меджлісу від Тегерана з 3,9 мільйонів виборців, які взяли участь у виборах у столиці. Всього від Тегерана в меджліс повинні бути обрано 30 депутатів. На ці місця претендували близько тисячі кандидатів.

Займає першу позицію в списку Мохаммад Реза Ареф набрав близько 600 тисяч голосів, передає ТАСС. Альянс, який він очолює, був утворений незадовго до виборів, об'єднавши партії і політичні організації реформаторського і помірного штибу, тобто тих, хто дотримується більш ліберальних поглядів на зовнішню політику, економіку та подальші шляхи розвитку Ісламської Республіки Іран.

За Арефом іде Алі Мотахарі, лідер партійного блоку "Голос нації", який заявив про себе як про нейтральну коаліції.

Лідер об'єднаної коаліції консерваторів, тобто послідовників жорстких принципів ісламської революції, Голям Алі Хаддад Адель займає сьому позицію.

Нинішній голова Ради експертів аятолла Мохаммад Язді, який вважається представником ультраконсерваторів, посів 15-е місце.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-