Total заплатить

Total заплатить "максимум" за оборудки з нафтою Хусейна

Укрінформ
Апеляційний суд Парижа у п'ятницю виніс обвинувальний вирок французькому нафтогазовому гіганту - групі компаній Total за підозрою у махінаціях та корумпованих діях у змові з посадовими особами під час реалізації програми ООН.

Про це повідомили власному кореспонденту Укрінформу в судовій інстанції.

"Суд виніс обвинувальний вирок і засудив Total до €750 тис. штрафу за підозрою у махінаціях та корупційних діях з іноземними державними посадовцями у рамках реалізації програми ООН "Нафта в обмін на продовольство", - йдеться у повідомленні.

Покарання відповідає максимальному рівню. Крім Total, штраф у сумі €300 тис. доведеться заплатити і швейцарській нафтовій компанії Vitol. Суд першої інстанції у цій справі виправдав обидві компанії.

Адвокат Total Жан Вейль висловив жаль з цього приводу, заявивши, що він "розчарований" таким рішенням та "юридичною аргументацією Апеляційного суду".

Крім юридичних осіб, Апеляційний суд Парижа також наклав грошові стягнення у розмірі від €50 до €100 тис. і з фізичних осіб, які обіймали високі державні посади у період з 1996 по 2003 роки. Серед них, колишній посол Франції в ООН Жан-Бернар Меріме і колишній дипломат Серж Буадеве, які мають сплатити €50 тис. і €75 тис. штрафу відповідно. Покарання уникнули колишній міністр енергетики Франції Шарль Паскуа та колишній генеральний директор Total, а тоді директор філії Total "Розвідка та видобуток" на Близькому Сходу Крістоф де Маржері. Обидва чиновники вже померли, один власною смертю, інший за дивних обставин у результаті авіакатастрофи у Внуково (Росія).

Нагадаємо, що програма "Нафта в обмін на продовольство" була розпочата Організацією Об'єднаних Націй в 1995 році (в рамках резолюції РБ ООН № 986) та припинена в кінці 2003 року. Вона дозволяла Іраку продавати нафту на світовому ринку в обмін на продовольство, медикаменти та інші предмети, необхідні простим громадянам Іраку, але не дозволяла режиму Саддама Хусейна відновити свої збройні сили після поразки у війні з світовою спільнотою на чолі з США, яка була відповіддю на іракську агресію проти Кувейту.

Програма дозволила режиму Саддама Хусейна продавати нафту в обмежених кількостях і під наглядом ООН в обмін на гуманітарні товари. Але Багдад обійшов цю програму через махінації та корупцію у вищих ешелонах влади багатьох країн та серед керівництва міжнародних організацій, розподіляючи мільйони барелів на своїх "друзів" або отримуючи готівку на чорному ринку нафти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-