Валенса каже, що спецслужби підробляли на нього документи

Валенса каже, що спецслужби підробляли на нього документи

Укрінформ
Представники спецслужб комуністичної Польщі підробляли документи на колишнього лідера "Солідарності" Леха Валенсу і таким чином брали собі гроші, виділені на співпрацю з ним.

Так Валенса прокоментував на своєму блозі оприлюднені напередодні Інститутом національної пам’яті (IPN) документи щодо співпраці Валенси зі спецслужбами Польської народної республіки упродовж 1970-1976 років.   

"Вони мусили показувати, що я співпрацюю, і писали за мене доноси, аби брати за мій рахунок кошти", - написав Валенса.

Він визнав, що підписав при свідках "два основні документи", і це дало можливість представникам спецслужб отримувати для себе гроші упродовж тривалого часу.

Водночас екс-лідер "Солідарності" наголосив, що ніколи не співпрацював зі спецслужбами, не робив доносів на своїх прибічників і не дав себе "зламати" представникам спецслужб.

Валенса закликав також офіцера спецслужб, який з ним контактував, щоб він визнав: підробляв він документи сам чи з групою співробітників.

Напередодні IPN відкрив для публічного вивчення нові документи про співпрацю Валенси з комуністичними спецслужбами. Ідеться, зокрема, про персональну папку Валенси з 90-ма різними документами і папку таємного співробітника з 279-ма документами зі звітами "Болека" (псевдонім Валенси – ред.) та представників служби безпеки за період 1970-1976 років.

Серед документів є 12 записів про нібито отримання Валенсою коштів за виконану роботу на суми від 500 до 1,5 тис. злотих упродовж 1971-1974 років. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-