Валенса визнав, що підписав документи з комуністичними спецслужбами

Валенса визнав, що підписав документи з комуністичними спецслужбами

Укрінформ
Колишній лідер профспілкового об’єднання "Солідарність", екс-президент Польщі Лех Валенса визнав, що підписав документи про співпрацю з комуністичними спецслужбами.

Однак він наполягає, що підписав їх з жалю до працівника спецслужб, а не під примусом, ніколи не робив доносів на соратників по "Солідарності" і не брав жодної винагороди, повідомляє варшавський кореспондент Укрінформу.

"Тоді я погодився на ваше плаксиве прохання, підписав ці папери, але ви під присягою пообіцяли, що документи мені буде повернуто, й однозначно буде знищено", - зазначив Валенса.

Екс-президент закликав колишнього працівника комуністичних спецслужб, якому він підписав документи, назвати себе і розповісти, яким чином і за яких обставин це було зроблено.

"Я вам допоміг, дотримав слова, але сьогодні ви повинні сказати правду, а правда є наступною: усі матеріали підроблено і вони спираються на цю підготовлену подію", - підкреслив Валенса.

Колишній лідер "Солідарності" наголосив, що він "ніколи не погоджувався на такого типу співпрацю і ніколи не робив на будь-кого письмових чи усних доносів, ніколи не отримував за це гроші".

Нагадаємо, голова Інституту національної пам’яті (IPN) Польщі Лукаш Камінський в минулу середу повідомив, що до IPN звернулася вдова екс-глави МВС Польщі у комуністичні часи генерала Чеслава Кіщака, яка за 90 тис. злотих (понад $20 тис.) хотіла продати інформацію, що стосується минулого Валенси. Утім, в IPN вирішили, що за законом ці документи безумовно мають належати державі, і вилучили ці документи у помешканні вдови генерала у супроводі поліції.

Згодом, Камінський повідомив, що серед документів є персональна папка Валенси з 90-а різними документами, і папка таємного співробітника з 279-а документами зі звітами "Болека" (псевдонім Валенси) і представників служби безпеки за період 1970-1976 років.

 В неділю Камінський повідомив, що ці документи стануть відкритими для публічного вивчення вже в понеділок, 22 лютого.

Валенса був лідером профспілкового об’єднання "Солідарність", яке у 1980-х вело боротьбу за права робітничого класу, що в результаті призвело до падіння комуністичного режиму в Польщі і формування в 1989 році першого після Другої світової війни демократичного уряду країни. Упродовж 1990-1995 років Валенса був першим демократично обраним президентом Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-