В МЗС Польщі кажуть, що розпад Шенгену близький як ніколи

В МЗС Польщі кажуть, що розпад Шенгену близький як ніколи

Укрінформ
Загроза розпаду Шенгенської зони на сьогодні є дуже високою.

Про це в ефірі телеканалу tvn24 заявив заступник глави МЗС Польщі Конрад Шиманський.

"Ми ніколи не були ближчими (до розпаду Шенгену – ред.), це можна сказати з впевненістю", - заявив Шиманський.

Він підкреслив, що сьогодні у зв’язку з міграційною кризою і політичними змінами в Європі багато політиків ставлять собі запитання: чи є ще можливість втримати цю систему?

"Ми стверджуємо, що побоювання мають під собою грунт, але майбутнє Шенгену має бути пов’язане виключно з одним критерієм – посиленою охороною зовнішнього кордону", - заявив Шиманський.

За його словами, у випадку неспроможності зупинити потік біженців на грецько-турецькому кордоні має бути реалізований план "Б": стримування хвилі біженців на кордонах Македонії і Болгарії .

"Ми сьогодні не можемо виключити, що грецько-турецький кордон буде неконтрольований, і ми повинні мати можливості стримування міграційної хвилі, оскільки без цього Шенгенська зона не зможе існувати", - констатував Шиманський.

В ухваленій у понеділок у Празі декларації "Вишеградської групи" спільно з керівниками Болгарії та Македонії наголошується, що у разі неспроможності розв’язати проблему охорони кордонів й налагодити ефективну співпрацю з Туреччиною у справах біженців слід підготувати "альтернативний план" для негайної реалізації. Він передбачає формування другої лінії оборони, яка полягає у зміцненні захисту болгарсько-турецького і македонсько-грецького кордону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-