МЗС Польщі: РФ може приховувати правду про Смоленську катастрофу

МЗС Польщі: РФ може приховувати правду про Смоленську катастрофу

Укрінформ
Москва зволікає з передачею Варшаві доказів у слідстві щодо Смоленської катастрофи, зокрема розбитий літак і чорні скриньки, що свідчить про те, що катастрофа “могла виглядати інакше”.

Про це після зустрічі з держсекретарем США у Вашингоні заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“Я сказав, що ми ставимо справу щодо Росії чітко: чим довше вона триматиме назавершеним слідство і докази у справі катастрофи, тим більше переконуєте нас в тому, що щось відбувається, що катастрофа могла виглядати по-іншому”, - заявив Ващиковський.

У зв’язку з цим він наголосив, що попросив США про підтримку і допомогу, аби схилити росіян до співпраці з поляками. Він додав, що відповідь на це була позитивною: Керрі попросив свою заступницю Вікторію Нуланд підняти це питання у переговорах з росіянами.

Нагадаємо: на початку лютого у Польщі рішенням міністра національної оборони (МНО) створено нову урядову підкомісію з розслідування авіакатастроф державної авіації, яка займеться розслідуванням Смоленської трагедії 10 квітня 2010 року. Глава МНО наголосив, що новий рапорт дозволить з’ясувати: "що сталося" і "хто за це відповідальний".

На думку міністра, попередня польська влада (уряд Дональда Туска) виявила байдужість у питанні підготовки до польоту і необгрунтовано віддала розслідування цієї катастрофи в руки Росії, що суперечило міжнародним договорам. За його словами, урядова комісія з розслідування катастрофи екс-глави МВС Єжи Міллера припустилася багатьох помилок в ході розслідування.

В 2011 році Міжнародний авіаційний комітет у Москві, а також польська урядова комісія тодішнього глави МВС Єжи Міллера, попри часткові розбіжності у відповідальності сторін, основними причинами катастрофи назвали помилки пілотів президентського літака. Правляча нині в Польщі коаліція партії "Право і Справедливість" (PiS) вважає ці висновки обох комісій хибними. У PiS не виключають, що причиною катастрофи могло стати спрацювання вибухового пристрою на борту літака.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-