Фури-стоп: Варшава і Москва можуть домовитися у пятницю

Фури-стоп: Варшава і Москва можуть домовитися у пятницю

Укрінформ
Польща може домовитися з Росією про відновлення взаємних вантажоперевезень у п’ятницю, 19 лютого.

Про це заявила у вівторок речник міністерства інфраструктури Польщі Елжбета Кісіль, інформує кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні відбулася розмова заступників міністрів (інфраструктури Польщі та транспорту Росії – ред.) Єжи Шміта і Миколи Асаула. Під час розмови узгоджено, що у четвер можуть відбутися переговори експертів у Москві. Міністр Єжи Шміт запропонував: якщо буде узгоджено позицію, яка влаштовуватиме обидві сторони, то у п’ятницю до переговорів експертів приєднаються заступники міністрів і зможуть у п’ятницю підписати протокол", - заявила Кісіль.

Утім вона застерегла, що зустріч заступників міністрів буде можлива лише у тому випадку, якщо експертна група підготує "якесь конкретне рішення".

За її словами, в середу польська експертна група вирушає до Москви, а в четвер там розпочнуться переговори.

Нагадаємо, до опівночі 15 лютого польські вантажоперевізники могли без штрафів їздити територією Росії, а росіяни, відповідно, - територією Польщі.

На початку місяця в міністерстві інфраструктури Польщі на рівні експертів, а згодом і заступників відповідних міністерств кілька днів безрезультатно тривали переговори щодо встановлення на 2016 рік квот на вантажоперевезення для поляків по території Росії.

У грудні Москва видала додаткові розпорядження до міжурядової угоди між Польщею і Росією з 1996 року, яка визначає умови автомобільних вантажоперевезень між обома країнами. Зокрема, російська сторона змінила положення щодо перевезення в інтересах третіх сторін, тобто наклала обмеження на перевезення товарів, які виробляються в Польщі закордонними фірмами. У Польщі не погодилися з обмеженнями, наголошуючи, що таким чином в Росії хочуть витіснити 70% польських вантажоперевізників. У свою чергу, росіяни наголошували, що поляки ведуть переговори у формі ультиматумів і свідомо затягують переговори.

Побоюючись штрафів на території Польщі, російські водії фур почали оминати територію РП через Україну. Однак в Україні, починаючи від Закарпатської області і поширюючись далі, минулого тижня розпочалося громадянське блокування транзиту російських товарів через українську територію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-