Зюганов хоче «золотий стандарт». Рубль може впасти до 160 за долар?

Зюганов хоче «золотий стандарт». Рубль може впасти до 160 за долар?

Укрінформ
Для відновлення економічного суверенітету РФ російські комуністи пропонують прив'язати рубль не до долара США, а до золота.

Таку заяву зробив лідер КПРФ Геннадій Зюганов на Орловському економічному форумі, пише Meduza.

«Чому Росія повинна купувати порожній папірець за 75 рублів? Свого часу Сталін не став витрачати гроші на зелені фантики, а прирівняв рубль до золотого еквівалента. Так був забезпечений захист Радянського Союзу від криз і санкцій», - цитує свого лідера сайт КПРФ.

Також Зюганов вважає, що Росії необхідно вийти зі Світової організації торгівлі: «За три роки у складі цієї організації втрати бюджету країни сягнули майже 800 мільярдів рублів. Непрямі втрати оцінюються в 4 трильйони».

Можливість вільної конвертації національної валюти в її еквівалент у золоті існувала в ряді країн світу наприкінці 19-го — початку 20-го століття. Наприклад, у США теоретична можливість обміну доларів на золото зберігалася до 1971 року. У Російській імперії «золотий стандарт» діяв з 1897 року до 1914 року. В СРСР «золотий стандарт» застосовувався під час грошової реформи 1922-1924 років, коли карбувалися «радянські червонці». З 1937 року був введений в обіг новий червонець, який не конвертувався у золото навіть теоретично. Під час наступної грошової реформи в СРСР в 1947 році, «золотий стандарт» не застосовувався.

Що стосується теоретичної можливості сучасної Росії застосувати «золотий стандарт», цікавим є порівняння даних Центробанку РФ про запаси монетарного золота (визначається як стандартні золоті зливки і монети, що належать Банку Росії і Уряду Російської Федерації) та грошової бази (сума готівкових грошей і грошових коштів комерційних банків, депонованих в Центробанку в якості обов'язкових резервів) на одну і ту саму дату.

Перший показник Центробанк РФ називає як еквівалент 51 379 мільйонів доларів США, другий – 8 197,7 мільярдів рублів. Виходить, якщо «золоте правило Зюганова» прийняти як метод "порятунку" рубля, курс російської валюти до долара має скласти 159,55 рублів за один «зелений».

Разом з тим офіційний курс Центробанку РФ на 11 лютого, встановлений на позначці 79.0689 рублів за долар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-