Канада зняла санкції з Ірану

Канада зняла санкції з Ірану

Укрінформ
Згортання Іраном своєї ядерної програми дозволило Канаді зняти із Тегерану економічні санкції.

Про це йдеться у спільній заяві міністерств закордонних справ та міжнародної торгівлі Канади.

«Канада вітає підтвердження МАГАТЕ виконання Іраном своїх зобов’язань за Спільним комплексним планом дій. Як наслідок, Канада внесла зміни до своїх санкцій та дозволила контрольовану економічну співпрацю, включно із скасуванням широкої заборони на фінансові послуги, імпорт та експорт», - йдеться у заяві.

Водночас, у МЗС наголосили, що Канада досі занепокоєна ядерними амбіціями Ірану і пориванням Тегерану до створення балістичної ракети, тому «зберігатиме жорсткі обмеження на експорт до Ірану чутливих з точки зору безпеки товарів, послуг та технологій». «Канада також збереже переглянутий список фізичних та юридичних осіб, які викликають найбільше занепокоєння з огляду на розвиток іранської балістичної програми, та з якими будь-якій фінансові операції будуть заборонені», - зазначається у заяві.

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що Канада перервала дипломатичні стосунки із Іраном у 2012-ому році. «Хоча Іран досі викликає занепокоєння, Канада надає переваги діалогу перед мовчанням. Канада хоче вести дискусію із іранськими посадовими особами, зокрема щодо відновлення дипломатичних стосунків», - наголосили у МЗС.

Також канадські дипломати пообіцяли слідкувати за станом дотриманням прав людини у Ірані. «Канада рішуче виступатиме проти підтримки Іраном терористичних організацій, погроз Тегерана Ізраїлю, та його балістичної програми, разом з тим проводячи моніторинг виконання Іраном свої зобов’язань згідно із Спільним комплексним планом дій», - додали у МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, угода про врегулювання іранської ядерної проблеми, що стало передумовою для скасування санкцій проти Тегерана, була досягнута між Іраном і "шісткою" міжнародних посередників 14 липня 2015 року у Відні. Втім, лише 16 січня 2016 року МАГАТЕ оприлюднила звіт із підтвердженням виконання Іраном взятих на себе зобов'язань, післ чого Західні країни почали знімати із Тегерану санкції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-